Βόρειος Ήπειρός | Σύλληψη έλληνα ομογενή υποψηφίου δημάρχου από την Αλβανική Αστυνομία – Η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης
Defence Redefined
Published on 12/05/2023 at 19:10

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη τα μεσάνυχτα έξω από την οικογενειακή του επιχείρηση από έφοδο της Αλβανικής αστυνομίας. Ο Μπελέρης μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας και όχι Χειμάρρας, ώστε να περιοριστεί η πληροφόρηση και οι αντιδράσεις της Ελληνικής κοινότητας. Η τοπική εισαγγελία εξέδωσε κατηγορίες κατά του Έλληνα υποψηφίου, δύο μέρες πριν τις εκλογές, για εξαγορά ψήφων. Η  πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο Φρέντι Μπελέρης στηρίζεται από την βορειοηπειρωτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), οι οποίες και καταδίκασαν τη σύλληψη. Στηρίζεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας της αντιπολίτευσης και έχει γίνει στόχος κατηγοριών από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Διαβάστε επίσης: Η Αλβανία θα είναι ο επόμενος πελάτης της Τουρκίας για τα Bayraktar TB2

Στη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χαιρετισμό του σε πολίτες της Μυτιλήνης.

Αναφέρθηκε στο όπως το αποκάλεσε, ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονόςμ, το οποίο έγινε στη γειτονική Αλβανία, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης. Ανέφερε πως θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο. Ο Νίκος Δένδιας προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη. Ανέφερε πως ενημέρωσε ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανίας και Σκοπίων στο Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This