Βρετανικές Βάσεις | Εφαρμογή της Συμφωνίας για μη στρατιωτική ανάπτυξη – Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες περιουσιών
Defence Redefined
Published on 09/05/2022 at 10:45

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων ενώ πλέον οι ιδιοκτήτες γης θα ακολουθούν διαδικασίες παρόμοιες με αυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου 2022. 

Η ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της περιόδου διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα σηματοδοτεί την έναρξη της εφαρμογής του νέου σχεδιασμού Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης, ενός πολεοδομικού σχεδιασμού ο οποίος θα επιτρέπει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις περιοχές των Βάσεων. Επίσης, συμπληρώνει πως οι πολεοδομικές ζώνες και διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστούν και στις Βάσεις από τις 16 Μαΐου 2022, εξαιρουμένων των περιοχών που σχετίζονται με τις στρατιωτικές ανάγκες των Βάσεων και ζητήματα ασφάλειας. Τα δικαιώματα όλων των  ιδιοκτητών γης και περιουσίας θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται ανεξαρτήτως χώρου διαμονής, ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές θα προστατεύονται.

Διαβάστε επίσης: Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν μένουν εκτός της νέας αμυντικής στρατηγικής του Λονδίνου

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές Συνθήκες του 1960, και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες από προηγούμενες Κυβερνήσεις, επιτυγχάνεται η οριστική και ολιστική ρύθμιση για την ανάπτυξη γης και περιουσιών εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων. Επίσης, δήλωσε πως αποτελεί, επίσης για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης, καθώς το 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων από σύνολο 255, αλλάζουν καθεστώς και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες, επ’ ωφελεία 4 Δήμων και 23 Κοινοτήτων που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητα τους εντός των περιοχών των Βάσεων.

Επιπλέον, ανέφερε πως ικανοποιείται ένα διαχρονικό και απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γης για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των περιουσιών τους με ισόνομο και αναλογικό τρόπο σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες περιουσιών στις υπό την Κυπριακή Δημοκρατία ελεγχόμενες περιοχές, αίροντας έτσι τις εδώ και 62 χρόνια στρεβλώσεις και ανισορροπίες που είχαν μέχρι σήμερα βιώσει. Από τούδε, οι ιδιοκτήτες περιουσιών στις περιοχές των Βάσεων θα ακολουθούν την ισχύουσα στην Κυπριακή Δημοκρατία διαδικασία σε σχέση τόσο με την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση όσο και με το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης από τους ιδιοκτήτες περιουσιών προς Κύπριους, Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

Επίσης, όπως ανέφερε ο ΠτΔ, καταδεικνύει το αναβαθμισμένο και εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο οδήγησε στη σύναψη και ολοκλήρωση της υπό αναφορά Συμφωνίας ενώ εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βάσεις, η οποία όπως προσθεσε, αποτελεί ένα ουσιαστικό και ποιοτικό ορόσημο στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανικές Βάσεις | Επίσκεψη Βρετανού στρατηγού και δηλώσεις για την σημασία της Κύπρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This