Αρχηγός ΓΕΕΘΑ | Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδονησίας
Defence Redefined
Published on 15/03/2022 at 13:25

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξει διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στις 11 Μαρτίου 2022, με τον Υπουργό Αμύνης της Ινδονησίας κ. Πραμπόουο Σουμπιάντο (Prabowo Subianto) στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποίησε στην Ελλάδα. Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες σχετικώς με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με το πέρας της συνάντησης ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξει διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. 

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων των δύο Υπουργών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα και η Ινδονησία διατηρούν παραδοσιακούς, ειλικρινείς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος σκοπός δήλωσε, είναι να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και να επεκταθεί η αμυντική συνεργασία.

Το θαλάσσιο εμπόριο, η ναυτιλία, η έρευνα και ανάπτυξη, ο τουρισμός και η αμυντική βιομηχανία είναι μερικοί τομείς στους οποίους μπορεί να επικεντρωθεί η προσπάθειά μας. Θεωρούμε δήλωσε, πως η Δημοκρατία της Ινδονησίας είναι ένας από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-ειρηνικού λόγω της ιστορίας, του μεγέθους και της στρατηγικής της σημασίας.

Οι δύο χώρες συμπλήρωσε, μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες: πίστη στην ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου και φυσικά σεβασμός και άμυνα του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Η Ελλάδα και η Ινδονησία, τόνισε, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στα χωρικά τους ύδατα και τις θαλάσσιες ζώνες. Και οι δύο χώρες συνέχισε, ανταποκρίνονται μέσω πολιτικών που βασίζονται στο σεβασμό ή στο Διεθνές Δίκαιο, την απόρριψη της απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Δείτε το VIDEO με τις δηλώσεις των δύο Υπουργών ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Συμμετοχή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Επιχείρηση “CLEMENCEAU 22”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This