ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αντιαεροπορικό σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ | Ο “φύλακας άγγελος” της Λεμεσού – VIDEO
Defence Redefined
Published on 23/01/2022 at 16:00

Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτελεί το βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Videoscope Studio (στο τέλος του άρθρου) και στο οποίο εμφανίζεται υλικό από το αντιαεροπορικό σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ” στο τέλος της προηγούμενης χιλιετίας και συγκεκριμένα το 1999, προφανώς από μονάδα αεράμυνας της Λεμεσού. 

Το ρυμουλκούμενο αντιαεροπορικό σύστημα (Α/Α) μικρού βεληνεκούς (SHORAD) “ΟΘΕΛΛΟΣ” (όπως ονομάστηκε από την Εθνική Φρουρά), βρίσκεται σε διαρκή υπηρεσία από το 1991.  

Το σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ” ήταν η πρώτη προσπάθεια της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) για την δημιουργία μιας μικρής αλλά σύγχρονης για την εποχή αεράμυνας.  

Τα κύρια μέρη του συστήματος (ραντάρ/κέντρο διεύθυνσης πυρών, εκτοξευτές πυραύλων και πυροβόλα) έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία τακτικών και στρατηγικών στόχων στο πλαίσιο της ευρύτερης «αντιαεροπορικής ομπρέλας προστασίας» σε χαμηλά και μεσαία ύψη, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.    

Ο εκτοξευτής πυραύλων ASPIDE του συστήματος είναι ιταλικής κατασκευής και έχει παραχθεί μέχρι σήμερα σε τρεις εκδόσεις (ASPIDE MK1, ASPIDE MK2, ASPIDE 2000). Το δίδυμο πυροβόλο του συστήματος OERLIKON GDF 35 χιλ είναι ελβετικής κατασκευής έχει παραχθεί μέχρι σήμερα σε αρκετές εκδόσεις.  

Σημειώνεται ότι στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) υπάρχει μια παρόμοια εκδοχή του συστήματος «ΟΘΕΛΛΟΣ», το Α/Α σύστημα «ΒΕΛΟΣ» το οποίο εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Το υπόψη σύστημα αποτελείται από:

  • Ένα (1) Radar Super Giraffe εμβέλειας 40 χλμ
  • Δύο (2) Radar Skyguard εμβέλειας 20 χλμ
  • Τέσσερα (4) Δίδυμα πυροβόλα Oerlikon 35mm
  • Τέσσερις (4) Εκτοξευτήρες βλημάτων Sparrow RIM–7M

Περισσότερα για το σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ και το σύστημα ΒΕΛΟΣ μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Για επιλογές αναβάθμισης της κυπριακής αεράμυνας διαβάστε το αναλυτικό άρθρο που ακολουθεί το οποίο αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας σειράς άρθρων την οποία εκπονήσαμε με τον ιστόχωρο Άμυνα και Γεωστρατηγική.

Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Δ (Οι επιλογές)

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This