Ανανέωση θητείας Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη για ακόμα ένα έτος
Defence Redefined
Published on 18/03/2022 at 13:08

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, ο οποίος επαναδιορίστηκε σήμερα στη θέση του Αρχηγού της ΕΦ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος δήλωσε πως είναι σίγουρος πως ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης θα συνεχίσει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, με επίκεντρο τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ημιεπαγγελματικό στρατό, την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση της λειτουργικής επάρκειας της Δύναμης. Ανάμεσα στις δράσεις που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η επιτυχής ενσωμάτωση πέραν των 3000 επαγγελματιών οπλιτών και η ισχυροποίηση του θεσμού, η αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας, η συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης των μελών της Εθνικής Φρουράς, ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ηγεσίας και του προσωπικού, η λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας και η δρομολόγηση του σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα οκταετίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιοουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δορυφορικού Κέντρο Ελέγχου Αποστολών και του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», στην συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην PESCO καθώς και στις διάφορες μυντικές συμφωνίες και συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Η πατρίδα μας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελεί υπό τουρκική κατοχή για 47 και πλέον χρόνια και ενόσω υπάρχει παράνομα κατοχικός στρατός, η Εθνική Φρουρά καλείται να προασπιστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Διαβάστε επίσης: Ζερβάκης | Άμεση και αποτελεσματική η ενεργοποιηση του προσωπικού της Αεράμυνας – Φωτογραφίες

Από την πλευρά του ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργείου Άμυνας και ενός ολιστικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της, αξιοποίησε τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τις συνεχείς προκλήσεις για ανάπτυξη πολυδιάστατης δράσης με επικέντρωση στην επάρκεια της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της αποτρεπτικής ικανότητας και στη διατήρησή της ως μια από τις συνιστώσες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταγράφεται ιδιαίτερα η συνέχιση της υλοποίησης ενός μελετημένου και ορθολογιστικού εξοπλιστικού προγράμματος, η περαιτέρω διεύρυνση του πλέγματος των διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών και η ενίσχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, ο κ. Ζερβάκης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μόνος γνώμονας στην επιτέλεση των καθηκόντων του είναι η ενδυνάμωση όλων των συντελεστών μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ 2022

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This