ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης λειψάνων του Αντιστράτηγου Στ. Καλπουρτζή
Defence Redefined
Published on 22/07/2021 at 13:17

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναός Της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, η τελετή παράδοσης των λειψάνων του Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλπουρτζή, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας θα παραστεί και στην τελετή αναχώρησης των λειψάνων από το κτήριο παλαιού αερολιμένα Λάρνακας.

Σε ομιλία του, στην τελετή επαναπατρισμού των οστών του ηρωικώς πεσόντoς κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση» που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι η στάση της «συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία 1974 | “Το 336 κράτησε την Λευκωσία, το τάγμα του Αλευρομάγειρου, το τάγμα της Αμμοχώστου” 

Ανέφερε εκ νέου πως η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας είναι αυτή των αγνοουμένων, για να σημειώσει πως το χρέος -ιδιαίτερα έναντι των συγγενών- είναι βαρύτατο.

Διαβεβαίωσε πως η Kυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου στην Κύπρο.

Όπως πρόσθεσε «σαράντα επτά χρόνια μετά, εξακολουθούν να αγνοούνται 800 τόσοι συμπατριώτες μας, ενώ μεταξύ τους και 47 από τα 83 αδέλφια μας από την Ελλάδα, οι οποίοι ήταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων».

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και όλοι μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης τους. Ο αγώνας είναι δύσκολος και επίπονος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αναγνωρίζοντας όμως το χρέος μας, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που απαιτούν και δικαιούνται, όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας», είπε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε, επίσης, ότι «οι θυσίες και το αγωνιστικό φρόνημα των Ηρώων μας έχουν καταγραφεί με χρυσά γράμματα στην μακραίωνη ιστορία μας και αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικού μεγαλείου», για να τονίσει ότι «Κύπρος και Ελλάδα παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο και διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής μας γης».

«Αγωνιζόμαστε», συνέχισε, «για την επανένωση της πατρίδας μας, αγωνιζόμαστε για να πνεύσει παντού ο άνεμος της ελευθερίας στον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μιας λύσης που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Υπογράμμισε πως Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν τους τουρκικούς εκβιασμούς και τις απειλές, απορρίπτουν τις απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις που προβάλλονται από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία για αποδοχή και αναγνώριση πρώτα της δήθεν κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους, παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις τους.

«Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε παντού τις τελευταίες παράνομες, προκλητικές και παράλογες εξαγγελίες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την Αμμόχωστο, εξαγγελίες που προσκρούουν στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και αποκαλύπτουν ποιες ήταν πάντα και συνεχίζουν να είναι οι στόχοι και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: H Μάχη του Κοτζά Καγιά | Η μαρτυρία του Μάκη Οικονομίδη – “Μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο κόσμο” – Φωτογραφίες & VIDEO

Απευθύνοντας τον ύστατο χαιρετισμό, για το ταξίδι της επιστροφής του στην πατρώα γη, στον Έλληνα αξιωματικό Στυλιανό Καλμπουρτζή, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα το καλοκαίρι του 1974, ο κ. Φωτίου είπε ότι «με την αυταπάρνηση και το ήθος του, έδειξε σε όλους εμάς, πως το τίμημα της ελευθερίας είναι πάντα πολύ υψηλό, ότι το έθνος μας είναι ευλογημένο, γιατί πάντα βρίσκονται παλληκάρια πρόθυμα να εφαρμόσουν όσα ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης όριζε για το πανανθρώπινο αγαθό της ζωής σε μια λεύτερη πατρίδα».

Όπως είπε «ο Αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, που ήταν για πολλά χρόνια από τους πλέον υψηλόβαθμους αγνοούμενους Ελλαδίτες αξιωματικούς, έθεσε το καλό των στρατιωτών του πάνω από το ‘εγώ’», για να συμπληρώσει «ένα ‘εγώ’ που εξέλειπε από το λεξιλόγιό του και τη θέση του καταλάμβανε το πατρικό αίσθημα της διαφύλαξης των υφισταμένων του».

«Με την αυτοθυσία που επέδειξε», είπε, « έδωσε ζωντανό παράδειγμα που θα παραμείνει εσαεί ως σημείο αναφοράς για τους γενναίους. Αυτούς, που την κρίσιμη στιγμή, σαν πάντα έτοιμοι, κουβαλούν στους ώμους τους την αξιοπρέπεια ενός λαού και ανεβάζουν τη φθαρτή ανθρώπινη ύπαρξη σε άυλα επίπεδα».

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι «σαν άλλος Αυξεντίου, σαν Λεωνίδας στις δικές του Θερμοπύλες, ο Καλμπουρτζής ονειρεύτηκε και πόθησε την ελευθερία», για να προσθέσει πως «τίμησε τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού και τον μετέτρεψε σε προσωπικό συμβόλαιο τιμής με την πατρίδα».

Διαβάστε επίσης: Συμπληρώνονται 47 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής – Η Κύπρος ζητά δικαίωση

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς με αντίστοιχες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, της γνωστής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων MARSOC…

Pin It on Pinterest

Share This