ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κύπρος | Αίτημα στην ΕΕ για αναστολή χορήγησης ασύλου σε παράνομους μετανάστες
Defence Redefined
Published on 11/11/2021 at 15:00

Τραγική είναι η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά το μεταναστευτικό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η οποία διήρκησε για αρκετές ώρες, με τους παρευρισκόμενους υπουργούς και αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας να αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Κύπρος θα καταχωρήσει πλέον αίτημα στην ΕΕ όπου θα ζητάει την αναστολή χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ζητάει και την άμεση μετεγκατάσταση στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης σε σχέση με την κρίση που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα των διογκούμενων μεταναστευτικών ροών.

Σε αυτό το πλαίσιο τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες κατέθεσαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Ενίσχυση των συνόρων με περισσότερους συνοριοφύλακες

Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω άκρως ανησυχητικών στοιχείων έχει αποφασιστεί η άμεση εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για:

  1. Σύσταση διυπουργικής επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
  2. Σύσταση μονάδας διαχείρισης με επιχειρησιακές δυνατότητες υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης η οποία θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
  3. Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης, την αναγκαιότητα για λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.
  4. Στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, θα υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  5. Στα πλαίσια της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες δράσεις στη βάση μιας συγκροτημένης ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ασφάλειας και των συμφερόντων του συνόλου των νομίμων πολίτων της χώρας.

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Λευκορωσία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This