ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Λευκορωσία
Defence Redefined
Published on 09/11/2021 at 12:00

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, αφού χθες μετανάστες σε μαζικά κύματα προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Πολωνία. Ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής ενώ ξέσπασαν επεισόδια. Επί ποδός βρίσκονται και οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λιθουανία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κάλεσε την κυβέρνηση της  Λευκορωσίας να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρει πως κατόπιν αιτήματος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει τον τερματισμό της εργαλειοποίησης των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Ο Γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια της Πολωνίας για προστασία των συνόρων της. Επιπρόσθετα, τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό και επισημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η λίστα των κυρώσεων που αφορούν στη Λευκορωσία. Αναφέρθηκε επίσης και στην Ελλάδα, καθώς έγραψε στην ανάρτηση του πως ο Λουκασένκο θα εκβιάσει την Ευρώπη όπως ακριβώς προσπάθησε ο Ερντογάν μέσω της Ελλάδας. 

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις πράξεις της Λευκορωσίας ως “υβριδική απειλή” και τόνισε πως η βορειοατλαντική συμμαχία θα εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας που αντιμετωπίζουν την απειλή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πολωνία και Λευκορωσία | Μαζική άφιξη μεταναστών στα σύνορα – Αυξάνεται η διπλωματική ένταση

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This