ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΚΥΣΕΑ | Έκτακτη συνεδρίαση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στην σκιά της ουκρανικής κρίσης
Defence Redefined
Published on 22/02/2022 at 10:45

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαβεί τον Ρουβίκωνα υποχρεώνει την Αθήνα να αναβαθμίσει το υψηλό επίπεδο συναγερμού. Η ενεργοποίηση των ελληνικών αντανακλαστικών οδήγησε στη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, καθώς κλιμακώνεται η ουκρανική κρίση.

Αναπόδραστα στο επίκεντρο της συνεδρίασης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται η επαναξιολόγηση της εγχώριας προετοιμασίας για τη μεταδοτικότητα του ουκρανικού «πυρετού» καθώς επίσης οι πιθανές, γεωπολιτικές παρενέργειες του.

Είναι ξεκάθαρο ότι με την ενσωμάτωση των νέων δεδομένων, θα εξεταστούν οι μεταβολές στις παραμέτρους πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ανάλυση για τον αντίκτυπο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Άλλωστε, το αντίδοτο που έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ενέργειας, έχει διαβαθμίσεις που επιδιώκεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια για τις γραμμές τροφοδοσίας του ελληνικού συστήματος ενέργειας.

Στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε η εκτίμηση ό,τι δεν είναι αρκετά πιθανό, το ενδεχόμενο να επικρατήσει η δυσμενέστερη συνθήκη για τη χώρα, που δημιουργούσε το κλείσιμο της στρόφιγγας στον αγωγό Turkstream, με δεδομένο ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύουν το 40%-45% του εθνικού αποθέματος που κατευθύνεται στην εγχώρια κατανάλωση. Ακόμη και στην περίπτωσης μιας ανάφλεξης, θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει μια από τις πρώτες επιλογές της αντίδρασης του Ρώσου Προέδρου.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ – Δένδιας | Συνομιλίες στη Μόσχα σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση

Από την άλλη ως καταλύτης για την επιτυχία στο εγχείρημα της δημιουργίας εφεδρειών που δεν θα επιτρέψουν την διαταραχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θεωρείται η διατήρηση του μέγιστου επιπέδου στα αποθέματα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

Για να διατηρηθεί το ενεργειακό «οξυγόνο» σε υψηλά επίπεδα θα χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός TΑP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία.

Για την εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Στην εκδήλωση του σεναρίου μιας ραγδαίας επιδείνωσης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιστρατευτεί αντίστοιχη λύση μέσω της Αιγύπτου.

Πάντως υπάρχει, όπως μεταδίδεται από πηγές με γνώση της προετοιμασίας, έτοιμο σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Βάσει του σχεδιασμού οι απώλειες θα αντισταθμιστούν από την ενεργοποίηση των εφεδρειών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τουλάχιστον πέντε μονάδες παραγωγής, οι οποίες μπορούν να κάνουν παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ντίζελ. Για την ενίσχυση της επάρκειας δεν αποκλείεται να αυξηθεί η συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Ανατολική Ουκρανία | Συνεχείς παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This