ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ανδρέας Πογιατζή
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφοσιωμένοι στο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας, το προσωπικό της ομάδας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου, επιτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την επιτήρηση και την ασφάλεια της χώρας. Αποστολή της ομάδας, είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).
Το εργαστήριο USRL, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετρά 12 χρόνια ζωής και έχει σε εξέλιξη 9 ερευνητικά έργα, ενώ συμμετέχει παράλληλα σε ένα (1) από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης Άμυνας (EDIDP). Η ομάδα και το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες σε ερευνητικά έργα που απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένων UAS. Το USRL, έχει συνάψει 10 συνεργασίες, επτά (7) δημοσίου συμφέροντος και τρεις (3) ιδιωτικού, στις οποίες συγκαταλέγονται το Υπουργείο Άμυνας, η Αστυνομία και το Τμήμα Δασών.
Διαβάστε επίσης: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Εθνικής Φρουράς στην μάχη κατά των πυρκαγιών
Το εργαστήριο υπάγεται στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και εξειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη Μη-Επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και τεχνολογιών. Το USRL έχει μοναδική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη μικρών, ελαφρών και οικονομικά αποδοτικών drones με δυνατότητες αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης και video/θερμικές κάμερες.
Στις υποδομές της η ομάδα USRL, του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει στην διάθεση της αεροδρόμιο και εναέριο χώρο που φτάνει μέχρι τα 20 χιλ. πόδια υψόμετρο, για τις δοκιμές των συστημάτων, ηλεκτρομηχανολογικό εργαστήριο, εργαστήριο σύνθετων υλικών και κινητή μονάδα ελέγχου.
Ο στόλος του USRL αποτελείται από αριθμό UAS, με σταθερή πτέρυγα και τετρακόπτερων. Το μεγαλύτερο UAS σταθερής πτέρυγας του USRL, φτάνει τα 213 εκατοστά με όλα τα μέρη του να είναι κυπριακής κατασκευής.
Τα κυπριακά drones του USRL, βρίσκονται στην βαθμίδα 9 της κλίμακας TRL (Technology Readiness Level), έχοντας συμπληρώσει όλα τα επίπεδα αξιολόγησης για την ωριμότητα τους. Είναι κατασκευασμένα από προηγμένα σύνθετα υλικά, είναι υπέρ-ευέλικτα με την ταχύτητα τους να φτάνει τα 120 – 200 χλμ/ώρα, ενώ χαρακτηρίζονται ως πολύ σταθερά κατά την πτήση τους. Αυτό που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα drones που βρίσκονται στην αγορά, είναι η ταχεία ανάπτυξη τους, η μεγάλη διάρκεια πτήσης, όπως και το επιχειρησιακό εύρος της πτήσης αλλά και το ωφέλιμο φορτίο που μπορούν να φέρουν. Μπορούν να αποδώσουν βέλτιστα ακόμα και σε κακές καιρικές συνθήκες και είναι έτοιμα για επιχειρήσεις άμεσης δράσης.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη τους έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με παρόμοιου τύπου εμπορικά διαθέσιμα drones, καθώς συμπεριλαμβάνει την εξ ολοκλήρου κατασκευή των μηχανικών εξαρτημάτων και των ηλεκτρονικών και λογισμικών συστημάτων, κάτι που έχει μηδενική εξάρτηση από τρίτους, και δίνει την δυνατότητα στη βέλτιστη προσαρμογή των drones για το συγκεκριμένο σκοπό χρήσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα drone του Ινστιτούτου Κύπρου αναμένεται να αξιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον και από την Αστυνομία Κύπρου, σε μία στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για εντοπισμό αρχαιοκάπηλων και τυμβωρύχων, κάτι που θα συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται ότι αποδείχθηκε σωτήρια η συνδρομή drone του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο συνέβαλε με απόλυτη επιτυχία στην κατάσβεση εστίας πυρκαγιάς πριν αυτή επεκταθεί και προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.
Διαβάστε επίσης: Drone του Ινστιτούτου Κύπρου απέτρεψε πυρκαγιά
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πτήσης παρατήρησης, drone του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) εντόπισε εστία φωτιάς στην περιοχή της Ορούντας. Στη συνέχεια ειδοποίησε πυροσβεστικό όχημα, το οποίο υπό την συνεχή καθοδήγηση του drone έσπευσε αμέσως στο σημείο, αποτρέποντας μια επικείμενη καταστροφή.
Οι εικόνες οι οποίες λήφθηκαν από την κάμερα του drone και καταγράφονται σε βίντεο, επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα για την ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση εστιών φωτιάς, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές. Το όλο εγχείρημα ήταν στο πλαίσιο συνεργασίας του Εργαστηρίου USRL του Ινστιτούτου Κύπρου με το Τμήμα Δασών, για την ανάπτυξη drones, για την ανίχνευση εστιών φωτιάς, καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση των Δυνάμεων Πυρόσβεσης για άμεση κατάσβεση τους.
Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία | Συμμετοχή στο πρωτοποριακό πρόγραμμα RESPOND-A
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Στήριξη από τις ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την στήριξη τους στο έργο ηλεκτρικής Great Sea Interconnector, τονίζοντας μάλιστα την γεωπολιτική…
Ελλάδα | Άγνωστοι πέταξαν τσάντα με χειροβομβίδες στο Κερατσίνι
Τέσσερις χειροβομβίδες, ένα περίστροφο με 5 φυσίγγια και ένα γκλοπ περιείχε η τσάντα των δύο επιβαινόντων μοτοσυκλέτας, που εγκατέλειψαν…
ΕΛ.ΑΣ | Προς ίδρυση της Διεύθυνσης «Κοινωνικής Αστυνόμευσης»
Στη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που…
Σχολή Ικάρων | Κατάταξη των νεοεισερχόμενων – Τρεις νέοι σπουδαστές από την Κύπρο
Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED εύχεται καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία στους νέους Ίκαρους…
Στήριξη από τις ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την στήριξη τους στο έργο ηλεκτρικής Great Sea Interconnector, τονίζοντας μάλιστα την γεωπολιτική…
ΗΠΑ – Κυπριακή Δημοκρατία | Κοινή δήλωση σχετικά με την υπογραφή Οδικού Χάρτη με την αμυντική συνεργασία για την περίοδο 2024 – 2029 – Φωτογραφίες
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, και η Βοηθός Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε…
ΕΛΚΑΚ | 1η Δράση Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), στο πλαίσιο έναρξης της λειτουργίας του ανακοίνωσε την πρώτη…
Λετονία | Ρωσικό μη επανδρωμένο αερόχημα συνετρίβη σε έδαφος του ΝΑΤΟ
Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρινκέβιτς έγραψε στην πλατφόρμα Χ χθες ότι ρωσικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αερόχημα συνετρίβη…
Intracom Defense | Επέκταση συνεργασίας με την Raytheon για συστήματα Patriot
Η Intracom Defense (IDE) ανακοίνωσε την ανάθεση νέων συμβάσεων από την αμερικανική εταιρεία Raytheon, του ομίλου RTX, ύψους…