THeMIS UGV | Όταν βρέθηκε στην Κύπρο στα πλαίσια του LynkEUs
Defence Redefined
Published on 02/03/2024 at 18:12

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Είναι ευρέως γνωστό ότι η MBDA και οι εταίροι της – οι κυπριακές εταιρείες SignalGenerix, Additess, και το Ινστιτούτο Κύπρου μαζί με τις THALES, Novadem, SAFRAN, FN Herstal, JCD, RMA (ROYAL MILITARY ACADEMY –  KONINKLIJKE MILITAIRE SCHOOL) και Xenics – στο πλαίσιο του έργου LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2022 για να επιδείξουν στατικές και δυναμικές βολές στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. 

Μάλιστα, οι δύο δοκιμαστικές βολές του βλήματος AKERON MP όχι μόνο ήταν επιτυχώς εκτελεσμένες, αλλά αποτέλεσαν και ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό μιας αρχικής επιχειρησιακής ιδέας για μια δυνατότητα BLOS (πέρα ​​από την οπτική επαφή / Beyond Line Of Sight) made-in-Europe.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο, η πρώτη ημέρα περιλάμβανε στατική και δυναμική έκθεση των νέων Ευρωπαϊκών αντιαρματικών δυνατοτήτων, ενώ η δεύτερη μέρα δοκιμών περιλάμβανε τη δοκιμαστική βολή αντιαρματικών πυραύλων πέραν του ορίζοντα. 

Διαβάστε επίσης: LynkEUs | Δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος BLOS στην Κύπρο – Οι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Οι επιτυχημένες βολές, που αποτέλεσαν και το επιστέγασμα και ταυτόχρονα την ολοκλήρωση του προγράμματος LynkEUS, πραγματοποιήθηκαν από όχημα Sherpa Light με διπλό εκτοξευτή AKERON MP της γαλλικής Arquus και MBDA αντίστοιχα. Στην στατική επίδειξη πέραν του Sherpa Light παρουσιάστηκε και τροχοφόρο 8×8 AMV της φινλανδικής εταιρείας αμυντικού εξοπλισμού Patria Group, το οποίο έφερε πύργο της βελγικής John Cockerill τύπου 3030 με διπλό εκτοξευτή AKERON MP και πυροβόλο 30 χιλ.

Διαβάστε επίσης: Patria AMV | Ένας χρόνος από την επίσκεψη στη Κύπρο στα πλαίσια του LynkEUS BLOS – Φωτογραφίες

Σε αυτό το πλαίσιο, έλαβαν επίσης χώρα δυναμικές επιδείξεις με διαφορετικά UAV, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού τετρακόπτερου UAV εξοπλισμένου με νέας γενιάς ευρωπαϊκούς αισθητήρες υπερύθρων (IR) και επιδείξεις με διαφορετικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV) εξοπλισμένα με μέσα παρατήρησης και αναγνώρισης σε αισθητήρες τοποθετημένους σε αντίζυγο (gimbal) ή σε μικρό πυργίσκο.

Αυτό, όμως, που δεν είδε το φως της δημοσιότητας ήταν ότι τα προαναφερθέντα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV) αποτελούσαν δύο έκδοχα του THeMIS UGV της Milrem Robotics, η οποία συμμετείχε στο έργο ως υποκατασκευαστής μαζί με τις DELAIR και CARMENTA.

Το THeMIS πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό UGV, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από 11 κράτη μεταξύ αυτών το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τις Ουκρανικές δυνάμεις και από τις Γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Η χρήση του μη επανδρωμένου οχήματος THeMIS στο πεδίο της μάχης

Ωστόσο, στην Κύπρο τα 2 έκδοχα του υπόψη UGV χρησιμοποιήθηκαν για την επίδειξη δυνατοτήτων με αποστολές διαφορετικού περιεχομένου και συγκεκριμένα για χρήση ρομποτικών συστημάτων πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS).

Ειδικότερα, η Milrem Robotics παρουσίασε το THeMIS Observe, που παρέχει κρίσιμες δυνατότητες Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR), καθώς και το THeMIS Combat with deFNder® Light το οποίο είναι εξοπλισμένο με ελαφρύ τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) ο οποίος φέρει πολυβόλο 7,62 χιλ της FN Herstal (π.χ το FN MAG)  για παροχή υποστήριξης πυρός. 

Το THeMIS, ένα τεχνολογικό επίτευγμα ορισμός του modularity, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υποστήριξη στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέσω των λειτουργιών του οι κατασκευαστές θεωρούν πως μπορεί να μειώσει και τον αριθμό του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού επί του πεδίου.

Διαβάστε επίσης: DSEI 2023 | MILREM ROBOTICS – EDGE GROUP – Ενσωμάτωση περιφερόμενου πυρομαχικού Hunter 2S στο THEMIS Combat UGV

 Τεχνικά χαρακτηριστικά THeMIS:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 20 χλμ/ώρα
  • Μήκος: 2,4 μ
  • Πλάτος: 2 μ
  • Ύψος: 1,15 μ
  • Ωφέλιμο βάρος φορτίου: 750 κιλά
  • Μέγιστο βάρος φορτίου: 1200 κιλά
  • Μέγιστη πλευρική κλίση: 30%
  • Μέγιστος χρόνος λειτουργίας υβριδικά: μέχρι 15 ώρες
  • Μέγιστος χρόνος λειτουργίας με ηλεκτρικά: μέχρι 1,5 ώρες
  • Εύρος οπτική επαφής: 1,5 χλμ
  • Κάμερες: IR (MIL-STD-810G), Thermal, HDR
  • Αισθητήρες: LiDARs

Ο ρόλος της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο πρόγραμμα LynkEUS με τις επιδείξεις να πραγματοποιούνται σε κυπριακό έδαφος επικυρώνοντας τις δυνατότητες που ανέπτυξαν οι διάφοροι εταίροι στο πλαίσιο του έργου. 

Στην δεύτερη φάση του προγράμματος είναι το πρόγραμμα MARSEUS, όπου συμμετέχουν οι SIGNALGENERIX και ADDITESS.  Περισσότερα για αυτό στο άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: MARSEUS | Ένα από τα πρώτα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για το 2022 με συμμετοχή Κυπριακών Εταιρειών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This