ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TAVOR | Η αντικατάσταση από το Ισραήλ και τα κριτήρια για την Ε.Φ.
Defence Redefined
Published on 12/09/2021 at 14:30

Την προσοχή στο Ελληνικό κοινό, σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν προσελκύσει πρόσφατα δημοσιεύματα στον Ισραηλινό τύπο που κάνουν λόγο για απόσυρση του TAVOR ως βασικού τυφεκίου από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) και επαναφορά του Αμερικανικού M4. Τα δημοσιεύματα έχουν προφανώς προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο Ελληνικό κοινό καθώς το TAVOR χρησιμοποιείται ήδη από τις Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και έχει συζητηθεί στο παρελθόν ως μία από τις επιλογές για το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού.

Καταρχάς, το TAVOR δεν θα αποσυρθεί πλήρως. Είναι σε χρήση από πληθώρα μονάδων και σίγουρα θα παραμείνει σε χρήση σε κάποιο βαθμό. Επίσης, στις 7 Σεπτεμβρίου  η εταιρεία IWI ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επιπλέον προμήθεια Micro-TAVOR  (Χ95) προς τον Ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, τουλάχιστον στην εφεδρεία θα παραμείνει σε ευρεία χρήση. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν είναι πλήρως ξεκάθαρες και αναμένεται επιπλέον ενημέρωση.

Σε ότι αφορά την κριτική προς την επιλογή της Εθνικής Φρουράς να εξοπλίσει τις Ειδικές Δυνάμεις με το συγκεκριμένο τυφέκιο, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Αρχικά, πρέπει να γίνει σύγκριση με τον προηγούμενο οπλισμό των συγκεκριμένων μονάδων και το αν το TAVOR είναι πιο λειτουργικό ως προς τις αποστολές τους. Σχετικά λοιπόν με τον προηγούμενο οπλισμό, δηλαδή κυρίως τα G3 ή τα VZ58 καθώς τα P90 χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές, το TAVOR είναι πιο λειτουργικό ως προς τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των συγκεκριμένων μονάδων. Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων βέβαια χρησιμοποιούν διάφορα είδη οπλισμού και ενισχύουν τακτικά το οπλοστάσιο τους λόγω της φύσης των αποστολών τους.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι είναι διαφορετικά τα κριτήρια για την αξιολόγηση του TAVOR ως βασικού τυφεκίου ολόκληρου του στρατού, είτε του Ελληνικού Στρατού είτε της Εθνικής Φρουράς και διαφορετικά τα κριτήρια για την υιοθέτηση του από μονάδες ειδικών δυνάμεων.

Επιπλέον, σχετικά με την Κύπρο, πρέπει να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι εναλλακτικές επιλογές προμήθειας. Λαμβάνοντας υπόψη το εμπάργκο των ΗΠΑ σε ότι αφορά οπλικά συστήματα (η άρση αφορά μόνο μη φονικό εξοπλισμό), τα προβλήματα με τις προμήθειες συστημάτων από την Ρωσία και το γεγονός ότι βασικές χώρες από τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό χρησιμοποιούν bullpup τυφέκια (π.χ Γαλλία), τότε η επιλογή του TAVOR δεν καθίσταται τόσο ανορθολογική όσο παρουσιάζεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.

Συμπερασματικά, θα έχουμε πλήρη εικόνα για το μέλλον του TAVOR στον Ισραηλινό στρατό όταν θα υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση. Νοείται ότι δεν υπάρχει απόλυτο όπλο, αλλά το κάθε οπλικό σύστημα χρησιμοποιείται στο επιχειρησιακό πλαίσιο που το χρειάζεται ο κάθε στρατός και αποσύρεται όταν δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες αυτές τηρούμενων λοιπών παραμέτρων όπως π.χ το κόστος αντικατάστασης.

Με πληροφορίες από: Israel Hayom, IWI, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: TAVOR X95 | Το Βασικό Τυφέκιο των Μονάδων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς – Ανάλυση

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτήν, οι απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση εκείνων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This