ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TAVOR | Το Βασικό Τυφέκιο των Μονάδων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς – Ανάλυση

Χρίστος Λοΐζου *

Published on 08/08/2021 at 13:10

Το TAVOR της ισραηλινής IWI, αποτελεί πλέον το βασικό τυφέκιο των Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ). Από την αρχή υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές αλλά και επικριτές της συγκεκριμένης επιλογής. Είναι αναγκαία μια επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, καθώς πέρα από τις Δυνάμεις Καταδρομών υπάρχουν σκέψεις για χρήση του και σε μονάδες πεζικού ενώ στην περίπτωση του Ελληνικού Στρατού είχε συζητηθεί ως μία από τις επιλογές βασικού τυφεκίου.

Για αρκετές δεκαετίες το βασικό τυφέκιο των καταδρομών στην Ε.Φ ήταν το G3 ενώ το 2016 για μικρό χρονικό διάστημα αντικαταστάθηκε προσωρινά από το τσέχικο VZ58. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Tavor (X95)

  • Διαμέτρημα: 5.56X45 χιλ.
  • Δραστικό Βεληνεκές: 300 μέτρα
  • Βάρος: 3.4 κιλά
  • Συνολικό Μήκος: 670 χιλ (Flattop 419 χιλ)
  • Ρυθμός Βολης : 750-950 φυσίγγια/λεπτό

Η υιοθέτηση του TAVOR σηματοδότησε μια σημαντική στροφή κυρίως σε δύο βασικούς τομείς: στο διαμέτρημα και την σχεδίαση.

Η αλλαγή του διαμετρήματος 7.62X51 χιλ. σε 5.56X45 χιλ., κατά τα πρότυπα των πλείστων ενόπλων δυνάμεων μελών του ΝΑΤΟ προσφέρει μεταξύ άλλων, μειωμένη ανάκρουση συγκριτικά με το G3, βελτιώνοντας κατά πολύ την ακρίβεια.

Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα σκοπευτικά τύπου Red dot και διόπτρες Merpo που προμηθεύτηκε η Ε.Φ, οι καταδρομείς μπορούν να πετύχουν καλύτερη σκόπευση και με τον κατάλληλο συνδυασμό εξοπλισμού βελτιώνεται η απόδοση και στις νυχτερινές αποστολές οι οποίες είναι και η πλειονότητα των αποστολών τους. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και απόδοση σε μάχη αστικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που η προμήθεια του TAVOR συνοδεύτηκε με αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε αντικείμενα CQB και μάχης σε αστικό περιβάλλον. 

Διαβάστε επίσης: Άσκηση “ΚΑΛΥΨΩ” | Επιχειρησιακή Εκπαίδευση στον Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και οι ελλείψεις που αποκαλύπτονται – Φωτογραφίες

Σε αυτό τον τομέα η Εθνική Φρουρά ακολούθησε το παράδειγμα του Ελληνικού Στρατού όπου οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και άλλες μονάδες όπως η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αντικατέστησαν το G3 ως βασικό τυφέκιο με το M16A2 διαμετρήματος 5.56 χιλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η αντικατάσταση του G3 επρόκειτο αρχικά να γίνει μεταξύ άλλων και με το τουρκικής κατασκευής MPT-55  διαμετρήματος 5.56Χ45 όμως τελικά ο στρατός προτίμησε το MPT-76 διαμετρήματος 7.62Χ51 λόγω ισχύος πυρός, βεληνεκούς και διατρητικότητας. 

Η αντικατάσταση δεν έγινε μαζικά καθώς χρησιμοποιούν διάφορα τυφέκια και διαμετρήματα, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως από το 2016 οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο έχουν παραλάβει περισσότερα από 2500 MPT-76 με τα οποία έχουν εξοπλιστεί κυρίως μονάδες πεζικού και καταδρομών. 

Η δεύτερη βασική στροφή, στην οποία στηρίχθηκε και το βασικό επιχείρημα της κριτικής, είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο τυφέκιο είναι τύπου bullpup, δηλαδή ο μηχανισμός (γεμιστήρα, κλείστρο) βρίσκονται πίσω από την σκανδάλη. Όσοι άσκησαν κριτική στην υιοθέτηση του TAVOR, υποστηρίζουν πως υπάρχουν εγγενή εργονομικά ελαττώματα των bullpup όπλων. 

Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγαλύτερη κατανομή βάρους στο πίσω μέρος, η πιθανότητα κτυπήματος γεμιστήρας σε περίπτωση απότομης αλλαγής θέσης βάλλοντος καθώς και η δυσκολία στην αλλαγή ώμου αφού η απόρριψη καλύκων γίνεται πιο κοντά στο πρόσωπο. 

Σε αντιπαραβολή των αρνητικών, το σχέδιο bullpup επιτρέπει μικρότερο μήκος όπλου και συνεπώς παρέχει περισσότερη ευκινησία στον στρατιώτη ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον. Παράλληλα δεν μειώνεται το μήκος της κάννης επιτρέποντας στο όπλο διατηρεί την βαλλιστική του ικανότητα. Επιπλέον, η κατανομή βάρους του επιτρέπει ταχύτερη εναλλαγή στόχων ενώ είναι περισσότερο εργονομικό στην αποβίβαση από οχήματα και ελικόπτερα.

Παρόλο που μεγάλοι στρατοί όπως ο Γαλλικός και ο Κινεζικός οι οποίοι για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσαν bullpup όπλα, τα τελευταία χρόνια κάνουν στροφή σε κλασσικού τύπου σχεδιάσεις, το TAVOR αποτελεί σαφώς αναβάθμιση για τις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς συγκριτικά με τους προκατόχους του G3 και VZ58.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποκαλύπτει τον εξοπλισμό της – VIDEO & Φωτογραφίες

Όσον αφορά την υιοθέτηση του και από μονάδες πεζικού, η αξιολόγηση οφείλει να γίνει με βάση ανάλογη εμπειρία του Ισραηλινού στρατού καθώς και με βάση την αξιολόγηση της Διοίκησης Καταδρομών η οποία αναλαμβάνει και αποστολές τακτικού αγώνα.

Συμπερασματικά, το οπλοστάσιο και ο εξοπλισμός των μονάδων καταδρομών οφείλει να εμπλουτίζεται τακτικά καθώς λόγω της ποικιλίας και της φύσης των αποστολών τους οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων. Όπως προαναφέρθηκε, η υιοθέτηση του TAVOR ως βασικό τυφέκιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς.  

Κλείνοντας μπορούμε να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει το “απόλυτο” τυφέκιο αλλά τα πάντα κρίνονται με βάση τις ανάγκες και την αποστολή ενώ η αποδοτικότητα ενός οπλικού συστήματος μεταβάλλεται από παράγοντες όπως η εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Καταιγισμός πυρών με τυφέκιο TAVOR και ελαφρύ οπλοπολυβόλο NEGEV – Φωτογραφίες

* Πολιτικός Επιστήμονας

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This