ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SignalGeneriX | Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε συμμετοχή σε έργα ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων – Παρουσίαση σε πρόεδρο EDA
Defence Redefined
Published on 13/10/2021 at 19:02
Τεράστια επιτυχία για την εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αποτελεί η Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Κυπριακής Μικρομεσαίας Επιχείρησης (SME) SignalGeneriX, σε ότι αφορά συμμετοχές σε προγράμματα του EDIDP.

H SignalGeneriX, με συμμετοχή σε συνολικά 6 χρηματοδοτούμενα έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) για το 2019 και 2020, κατατάσσεται πρώτη Μικρομεσαία Επιχείρηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής καινοτόμου εταιρείας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Jiří Šedivý ο οποίος συνεχάρη τον διευθυντή της SignalGeneriX Δρ. Τάσο Κουνούδη για την επιτυχία της εταιρείας. 

Ο κ. Šedivý ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την εταιρεία και ορισμένα από τα προϊόντα της στο Κυπριακό Περίπτερο στην έκθεση DEFEA τον περασμένο Ιούλιο, ανάφερε ότι είναι σημαντικό τα αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης να μετουσιώνονται σε αμυντικά προϊόντα, όπως κάνει η SignalGeneriX. 

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | H Κύπρος με Εθνικό Περίπτερο στη μεγάλη έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA

Κατά την διάρκεια της 2ημερης επίσκεψης του κ. Šedivý στην Κύπρο η οποία ολοκληρώθηκε χθες, έτυχε ενημέρωσης στο Υπουργείο Άμυνας παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και εκπροσώπους από είκοσι κυπριακές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα που συμμετέχουν σε προγράμματα του EDA και του EDIDP, με σκοπό την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων σε θέματα εξοπλισμών.  

Ο κ. Πετρίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να έχουμε έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

“Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία με την αυστηρή έννοια του όρου, καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε σημαντικό ρόλο σε έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και της PESCO.”

Ο κ. Šedivý επεσήμανε ότι η Κύπρος αλλά και η SignalGeneriX αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ως ένα δραστήριο κράτος και εταιρεία στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας σε προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων, όπως διαφάνηκε με τα αποτελέσματα για τα προγράμματα του EDIDP.  Πρόσθεσε ότι ο ΕDA θα συνεχίσει να αποτελεί στήριγμα για τον ιδιωτικό τομέα για σκοπούς δικτύωσης και προώθησης της καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης:  Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας και εκτελεστικού διευθυντή EDA

Η SignalGeneriX συμμετέχει σε τέσσερα προγράμματα EDIP για το έτος 2019 και σε δύο για το έτος 2020 στα οποία αναπτύσσει εξειδικευμένα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα νέας γενιάς. Αναλυτικότερα:

EDIDP 2019

  • LOTUS: Ανάπτυξη ενός Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (RPAS).
  • LynkEU: Αναβάθμιση των υφιστάμενων και ανάπτυξη μιας νέας γενιάς επίγειων συστημάτων προσβολής ακριβείας
  • DECISMAR:  Ανάπτυξη Εργαλειοθήκης Υποστήριξης Λήψης Απόφασης (DSTx) προς ενίσχυση της μελέτης εφικτότητας της Αναβάθμισης Ναυτικής Επιτήρησης
  • SMOTANET: Ανάπτυξη Φορητών Συσκευών Λογισμικού Ad-hoc Τακτικών Δικτύων και δοκιμαστικών κλινών

EDIDP 2020

  • JEY – CUAS: Joint European sYstem for Countering Unmanned Aerial Systems – Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα για Αντιμετώπιση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων
  • USSPS: Development of Unmanned Semi-fixed Sea Platforms for Maritime Surveillance – Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Ημι-Σταθερών Θαλάσσιων Πλατφόρμων για Θαλάσσια Επιτήρηση

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΑ | Υπογραφή 3 προγραμμάτων της EDIDP στα οποία συμμετέχουν και Κυπριακές Εταιρείες

Το σύνολο της χρηματοδότησής για τα συγκεκριμένα έργα ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Στα συγκεκριμένα έργα η SignalGeneriX αναπτύσσει σημαντικές τεχνολογικές συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως η Naval Group, Leonardo, MBDA, Airbus Defence, Intracom Defence, Thales, Saab, Rheinmetall, Indra και πολλές άλλες.  

H επιτυχία της εταιρείας σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Δρ. Τάσο Κουνούδη, δεν αποτελεί απλώς μία τυχαία συμμετοχή σε επιτυχημένα προγράμματα, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επένδυσης και εξειδίκευσης η οποία έχουν φέρει την εταιρεία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο εφάμιλλο των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης. 

“Η εταιρεία επενδύει ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια τόσο στις υποδομές της, όσο και στο επιστημονικό της δυναμικό, ούτως ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με διεθνείς εταιρείες κολοσσούς στην από κοινού ανάπτυξη και μετέπειτα την συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει τις προϋποθέσεις για παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων αμυντικών προϊόντων στην Κύπρο.” δήλωσε στο DEFENCE ReDEFiNED o Δρ. Κουνούδης.

Η συμμετοχή της SignalGeneriX αλλά και των λοιπών κυπριακών εταιρειών που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μεγάλη επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This