ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας και εκτελεστικού διευθυντή EDA
Defence Redefined
Published on 11/10/2021 at 15:20

Σε κοινές ανακοινώσεις προχώρησαν το πρωί ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), κ. Γίρι Σέντιβι, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια του συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια που διοργανώνει η Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας, στην ανακοινωση του, αφού καλωσόρισε τον εκτελεστικό διευθυντή του EDA, τόνισε τη συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα του οργανισμού. Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών για θέματα άμυνας και ασφάλειας όπως η υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Επιπλέον, αναφέρθηκε σε εμβάθυνση των εταιρικών αμυντικών σχέσεων τόσο σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και μετρίτα κράτη όπως οι ΗΠΑ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην συμμετοχή κυπριακών εταιρειών σε προγράμματα του EDIDP, ενώ τόνισε πως με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με προϋπολογισμό ύψους 1 δις. ευρώ περίπου, ανά έτος και την ανακοίνωση των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων για το 2021, περισσότερεςκυπριακές εταιρείες και οργανισμοί θα επωφεληθούν των ευκαιριών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, δήλωσε πως το 2022 θα είναι έτος Ευρωπαϊκής Άμυνας και σε συνδυασμό με την Γαλλική προεδρία θα προχωρήσει η περαιτέρω εμβάθυνση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σέντιβι, δήλωσε πως η Κύπρος αποτελεί ένα ενεργό και επιτυχημένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού άμυνας με συμμετοχή σε 12 προγράμματα του EDA διαφόρων θεματικών αλλά και σε 10 της PESCO. Καταλήγοντας, ανέφερε πως βασικός του στόχος είναι η εξεύρεση τρόπων για περαιτέρω ενίσχυση της Κύπρου από την EDA.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Διοργάνωση συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This