ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Fatir-1 | Το αντιαεροπορικό σύστημα των Χούθι εναντίον Σαουδαραβικού F-15 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 11/12/2021 at 18:30

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις των Χούθι αποπειράθηκαν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Σαουδικής Αραβίας. Το αεροσκάφος τελικά δεν κατερρίφθη για ελάχιστη διαφορά και παρόλο που δέχτηκε ζημιές εντούτοις δεν κατέπεσε. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον εναέριο χώρο της πόλης Μαρίβ στην Υεμένη. 

Το αντιαεροπορικό σύστημα Fatir-1

Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των Χούθι για να χτυπήσουν το αεροσκάφος της Σαουδικής Αραβίας είναι το αντιαεροπορικό σύστημα Fatir-1. Πρόκειται για τροποποιημένη έκδοση του Σοβιετικού SA-6 “Gainful” που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1967. Το Fatir-1 παρουσιάστηκε πρώτη φορά δημόσια από τους Χούθι το 2017. 

Το Fatir-1 μπορεί να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 25 χλμ και υψόμετρο 8 χλμ. Κατά την παρουσίαση του, ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε πως το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για κατάρριψη δύο Αμερικανικών UCAVs τύπου MQ-9 Reaper. Επιπλέον, ισχυρίζονται πως έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα εναντίον μαχητικών αεροσκαφών διαφόρων τύπων όπως F-16, F-15, Mirage και Typhoon. 

Διαβάστε επίσης: Αντιαεροπορικό πυροβόλο Bofors | Το “legacy” σύστημα αναβαθμίστηκε σε σύστημα αντι-drone από τον Ινδικό στρατό

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This