ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αντιαεροπορικό πυροβόλο Bofors | Το “legacy” σύστημα αναβαθμίστηκε σε σύστημα αντι-drone από τον Ινδικό στρατό
Defence Redefined
Published on 23/10/2021 at 18:00

Η Ινδία έχει αναπτύξει αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors L70 40 χιλ. σε μεγάλα υψόμετρα κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (Line of Actual Control – LAC) στην περιοχή Arunachal Pradesh στη βορειοανατολική Ινδία.

Ο ινδικός στρατός τροποποιεί το “legacy” οπλικό σύστημα σε ένα όπλο αντι-drone προσθέτοντας μια νέα διεπαφή με υπάρχοντα σύγχρονα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και βελτιωμένα πυρομαχικά, επιτρέποντας έτσι στο αντιαεροπορικό όπλο, εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (σε υπηρεσία η αρχική έκδοση από το 1934), την δυνατότητα να αναχαιτίζει Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (MEA).

“Τα όπλα μπορούν να καταρρίψουν όλα τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV-drones), τα επιθετικά ελικόπτερα και τα σύγχρονα αεροσκάφη. Το όπλο έχει βελτιωμένη ικανότητα πρόσκτησης στόχων και αυτόματη παρακολούθηση στόχων υπό όλες τις καιρικές συνθήκες με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες υψηλής ανάλυσης που περιλαμβάνουν μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας, μια κάμερα θερμικής απεικόνισης και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ”, σύμφωνα με την Sariya Abbasi, Αξιωματικό του Ινδικού Στρατού.

“Το όπλο είναι επίσης εξοπλισμένο με ραντάρ αρχικής ταχύτητας (Muzzle Velocity radar) για ενίσχυση της ακρίβειας της βολής. Το σύστημα έχει την ικανότητα να ενσωματώνεται σε τακτικά ραντάρ και ραντάρ ελέγχου πυρός που του δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξή του”, προσέθεσε η ίδια.

Ως μέρος του προγράμματος που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο από τον Ινδικό Στρατό, είναι η διασύνδεση ενός συστήματος αντι-drone, που κατασκευάστηκε από την Zen Technologies Ltd με έδρα στο Hyderabad, με το εν υπηρεσία πυροβόλο αεράμυνας L-70 του στρατού. 

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Παραγγελία Περιφερόμενων Πυρομαχικών “SkyStriker” – VIDEO

Το σύστημα Zen-Anti Drone Air Defense Systems ή η παραλλαγή ZADS που παραγγέλθηκε πρόσφατα από την ινδική αεροπορία είναι κυρίως ένα σύστημα “soft kill” το οποίο ανιχνεύει και παρεμβάλλει τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων σε μικρά drone μεταξύ 10 μέτρων και 10 χιλιομέτρων. To αναβαθμισμένο Bofors L-70 λαμβάνει όλα τα στοιχεία του στόχου μέσω των αισθητήρων του ZADS και ακολούθως εξαπολύει πυρά τα οποία περιλαμβάνουν βελτιωμένα πυρομαχικά τα οποία φέρουν πυροσωλήνα προσεγγίσεως και δημιουργούν νέφος από 1.000 θραύσματα βολφραμίου.

“Αυτό το σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των σμηνών από drones (drone swarm), επειδή το αναβαθμισμένο όπλο μπορεί να εκτοξεύσει μια προγνωστική βολή στη μελλοντική θέση των drones, δημιουργώντας ουσιαστικά φραγμό πυρός στην περιοχή”, σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο ε.α VK Saxena.

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα υπάρχοντα επίγεια ραντάρ αεράμυνας δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν εμπορικά drones λόγω του μικρού μεγέθους και κατ’ επέκταση της  μικρής διατομής ραντάρ (RCS) που αυτά έχουν και που πολλές φορές μπορεί ακόμα να συγχέεται και με πουλί.

Η επιτυχής ενσωμάτωση σύγχρονων ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων και ραντάρ με παλαιά συστήματα (legacy) αεράμυνας, προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις για αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζονται πάντα δαπανηρές αγορές νέων συστημάτων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Ινδικός στρατός μπορεί να αναβαθμίσει γρήγορα παλαιότερα όπλα όπως τα σουηδικά Bofors L-70 και τα σοβιετικής κατασκευής όπλα ZSU-23 κάτι το οποίο ενδιαφέρει τον Ελληνικό Στρατό ο οποίος είναι χρήστης του ZSU-23.

Η ανάπτυξη των αναβαθμισμένων Bofors L70 στην Ινδία, πραγματοποιήθηκε μετά την μεταφορά αριθμού ελαφρών πυροβόλων M-777 στην ίδια περιοχή με σκοπό την ενίσχυση του Ινδικού Στρατού, κατόπιν και των Κινεζικών αξιώσεων στην περιοχή του Ladakh αλλά και της διαχρονικής έντασης μεταξύ των 2 πολυπληθέστερων κρατών των πλανήτη και πυρηνικών δυνάμεων. Οι συζητήσεις για επίλυση των διαφορών δεν έχουν οδηγήσει σε λύση και ως εκ τούτου οι δύο χώρες διατηρούν περί τις 100,000 οπλίτες κατά μήκος της LAC.

Με πληροφορίες από: India Today, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Ινδίας και Κίνας | Εξομάλυνση της έντασης μετά την θανατηφόρα συμπλοκή

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This