ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Νάσος Κολοβός
Κατά την διάρκεια της παρουσίας μας στην DEFEA μια από τις ελληνικές εταιρείες την οποίες είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε είναι και η ALTUS LSA.
Στο περίπτερο της ALTUS LSA, ο διευθύνων σύμβουλος της, κ. Ζαχαρίας Σαρρής μας ανέλυσε ορισμένα εκ των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και υπό δοκιμή UAV το οποίο σχεδιάζεται να φέρει κινητήρα jet.
Η ALTUS LSA όπως μας λέχθηκε από τον κ. Σαρρή δραστηριοποιείται στο χώρο των UAVs από το 2011 με αποτέλεσμα να διαθέτει 10ετη εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο και ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Διαθέτει συστήματα στην πράσινη ζώνη της Ουκρανίας, έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ σε κάποιες βαλκανικές χώρες διαθέτοντας το ISR (πληροφορία, παρακολούθηση και αναγνώριση) και μεταφέροντας στα κέντρα επιχειρήσεων όλα τα δεδομένα που λάμβαναν από τους πομπούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ το 2012 εκτελούσε σύμβαση παροχής υπηρεσιών στην ΕΛ.ΑΣ. για την επόπτευση των χερσαίων συνόρων.
Κατά την διάρκεια της DEFEA ο κ. Σαρρής μας παρουσίασε τρια μοντέλα της εταιρείας με το πρώτο να είναι το ATLAS-204. Το υπόψη προϊόν αποτελεί ένα μη επανδρωμένο τετρακόπτερο (Rotary-UAV), το οποίο διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό. Έχει μέγιστη αυτονομία 50 λεπτών, μπορεί να επιχειρήσει έως και 15 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης και το βάρος του είναι στα 7 κιλά. Το ATLAS-204 φέρει κάμερα με ψηφιακό zoom x30 και υπέρυθρη κάμερα με ψηφιακό zoom x20, ενώ παράλληλα μπορεί να εφαρμοστεί και σύστημα άφεσης φορτίων.
Οι αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο σύστημα είναι επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης καθώς και οποιαδήποτε αποστολή εναέριας συλλογής πληροφοριών. Διαθέτει συστήματα που του επιτρέπουν να επιχειρεί σε εχθρικό περιβάλλον και να συνεχίζει την αποστολή του ακόμα και σε περίπτωση παρεμβολών. Είναι εύχρηστο και μπορεί να το φέρει πάνω του ο οπλίτης ή ο καταδρομέας στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: Παραδόθηκαν 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ATLAS 204 στις Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO
Το επόμενο σύστημα το οποίο μας παρουσιάστηκε ήταν το ATLAS-4, το οποίο αποτελεί επίσης ένα τετρακόπτερο UAV το οποίο χρησιμοποιείται και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA). Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αυτό το σύστημα όχι μόνο θα επιτηρεί το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να μετράει και τους ρύπους των διερχόμενων πλοίων και η EMSA να λαμβάνει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να ελέγχει τη συμμόρφωση των πλοίων με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, το ATLAS-4 είτε απογειώνεται από κάποιο λιμάνι ή απονηώνεται από κάποιο σκάφος της EMSA ή οποιασδήποτε λιμενικής αρχής. Το drone διαθέτει Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως (AIS) με το οποίο μπορεί να λάβει την θαλάσσια κυκλοφορία με αποτέλεσμα να γνωρίζεις ποιο σκάφος πλέει στον χώρο σου. Στέλνονται τα δεδομένα στην EMSA η οποία με τη σειρά της ενημερώνει για τα πλοία στα οποία επιθυμεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος. Εν συνεχεία το drone προσεγγίζει τα καυσαέρια του σκάφους και πραγματοποιεί τις μετρήσεις των ρύπων.
Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με την προσαρμογή του συστήματος στις διαφορετικές απαιτήσεις των Υπηρεσιών – Ενόπλων Δυνάμεων ο CEO της ALTUS απάντησε πως ο κορμός είναι ίδιος σε κάθε σύστημα αλλά το τελικό προϊόν είναι customized ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς μέσα από τη 10ετή εμπειρία τους στο πεδίο.
Διαβάστε επίσης: Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED
Με βάση την αμυντική αγορά του αύριο δημιουργήθηκε το και το ADAM το τελευταίο εκ των τριών συστημάτων που μας παρουσιάστηκαν. Το ADAM δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία τεσσάρων ελληνικών εταιρειών, της CFT (Carbon Fiber Technologies) για τα σύνθετα υλικά της κατασκευής, της Atmosphere η οποία είναι μία spin-out εταιρεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό, της Adaptit για τις επικοινωνίες και η ALTUS LSA η οποία, με την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πτήσης και των συστημάτων επιτήρησης «παντρεύει» τα παραπάνω υποσυστήματα σε ένα ενιαίο σύστημα, έτοιμο να πετάξει για οποιαδήποτε αποστολή.
Το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκεται σε πτητικές δοκιμές, ενώ η διαφοροποίηση του στο τελικό μοντέλο είναι η πρόωση του αεροσκάφους με jet κινητήρα. Η αποστολή του συγκεκριμένου συστήματος είναι η γρήγορη διείσδυση σε εχθρικό έδαφος με μεγάλη ταχύτητα – 0,8 φορές την ταχύτητα του ήχου – με μέγιστο ύψος πτήσης τα 30.000 πόδια καθώς και τη δυνατότητα πτήσης σε λειτουργία terrain following, με τεράστια δυνατότητα ελιγμών και χαμηλό RCS.
Παράλληλα σε ερώτηση μας αν το σύστημα είναι αρθρωτό, ο κ.Σαρρής μας απάντησε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κάποιων δομικών στοιχείων του συστήματος για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε αποστολή.
Δείτε το βίντεο πιο κάτω με την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με τον κ. Ζαχαρία Σαρρή στο περίπτερο της ALTUS LSA στην DEFEA.
Διαβάστε επίσης: Ο Υπουργός Άμυνας στην “DЯ” | Τα τουρκικά ΜΕΑ, η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και η αμερικανική αγορά – (Μέρος Β΄)
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
ΤΗΕΟΝ INTERNATIONAL | Πρόβλεψη για συνεχή δυναμική ανάπτυξη για το οικονομικό έτος 2025 με υψηλό περιθώριο κερδοφορίας
Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON) ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2025. Τα έσοδα αναμένεται να…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…