ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED

Ανδρέας Πογιατζή 

Published on 11/11/2020 at 17:50

Τις τελευταίες μέρες, μετά και την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρατηρείται έντονα η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα νέα δεδομένα που αναδείχθηκαν μέσα από την εν λόγω σύγκρουση και ιδιαίτερα την εκτενή χρήση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs). Εύλογα δημιουργείται στην κοινή γνώμη το ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση όπου η Εθνική Φρουρά θα κληθεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια παρόμοια περίπτωση. 

Ο προβληματισμός δεν εστιάζεται μόνο στο τι θα πρέπει να πράξει η Εθνική Φρουρά σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και εάν η πολιτική ηγεσία, ενστερνίζεται την άποψη των ειδικών (στρατιωτικών) και είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην αγορά διάφορων συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και την απειλή των εχθρικών UAVs.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

Η DEFENCE ReDEFiNED, ως κυπριακή ιστοσελίδα ειδικού τύπου θεωρεί υποχρέωση της να εγείρει κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Κύπρου στους αρμόδιους φορείς και ειδικά στην πολιτική ηγεσία η οποία ελέγχει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, και πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, υποβάλλοντας του συγκεκριμένες ερωτήσεις επ’ αυτού. 

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση, για το αν η επιτροπή άμυνας, συζήτησε σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Σιζόπουλος μας απάντησε ότι: “η επιτροπή άμυνας δεν έχει συζητήσει επίσημα αυτό το θέμα, ωστόσο εγώ προσωπικά όμως έχω ανταλλάξει απόψεις και με τον Υπουργό Άμυνας και με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να προσέξουμε, αλλά αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα θέματα δεν είναι προς δημοσιοποίηση.”

Στην ερώτηση, για το αν υπάρχουν βλέψεις και σκέψεις ως προς την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις νέες απειλές που είδαμε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως για παράδειγμα αντίμετρα κατά των οπλισμένων UAVs (UCAVs) , ο πρόεδρος της επιτροπής απάντησε ότι: “Το θέμα αυτό είναι σταθερή και διαχρονική θέση για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και της βελτίωσης της αμυντικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι θέματα, τα οποία αφορούν και άλλους.” 

Σχετικά για το περιβόητο ταμείο αμυντικής θωράκισης, για το οποίο στο παρελθόν ο κ. Σιζόπουλος αποκάλυψε ότι μόνο το 35% του ποσού που εισπράττεται καταλήγει στην Άμυνα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απάντησε ότι αυτό συνεχίζει να υφίσταται. Διαχρονικά σημειώνουμε ότι ποσό πέραν των 8,5 δισ. ευρώ έχει εισπραχθεί ως έκτακτη φορολογία για την “άμυνα”.

Διαβάστε επίσης: H Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς | Infographics

Συγκεκριμένα ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι: “αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της ΕΔΕΚ, των πολιτών και της Κυβέρνησης, όχι της σημερινής αλλά διαχρονικά. Εμείς θεωρούμε (σ.σ η ΕΔΕΚ) ότι, το ταμείο αμυντικής θωράκισης, το οποίο προέρχεται από τους φόρους των πολιτών, ότι πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά για τα θέματα της προμήθειας και της συντήρησης οπλικών συστημάτων. Και όχι να αξιοποιείται για την κάλυψη των συνολικών αναγκών του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΦ και της Εθνικής Φρουράς, δηλαδή και των διοικητικών εξόδων και όλα τα υπόλοιπα”. 

Στην ερώτηση μας, για το αν αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που απορρέουν από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως οι τακτικές που ακολουθήθηκαν και η απειλή των UCAVs, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι: “αυτά είναι ακριβώς τα θέματα που έχω θέσει. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θέμα το οποίο θα δώσω εγώ την λύση. Είναι θέματα τα οποία αφορούν κυρίως το Υπουργείο Άμυνας, αφορούν το ΓΕΕΦ και την κυβέρνηση.”

Πλέον η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψην τα νέα δεδομένα και με γνώμονα ιδιαιτέρως τα όσα διαδραματίστηκαν στις 45 ημέρες των μαχών στο Αρτσάχ να προχωρήσει -κατόπιν υποδείξεων από τους αρμόδιους τεχνοκράτες- στην υλοποίηση συγκεκριμένων αποφάσεων. 

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Τα οπλικά συστήματα από μόνα τους χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό γνωρίζουμε ότι δεν αποτελούν πανάκεια. Το ίδιο ισχύει όμως και αντίστροφα. Και αυτό ακριβώς έμαθαν με τον πλέον σκληρό τρόπο η Αρμενία και οι εναπομείναντες μαχητές του Αρτσάχ. 

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για να μάθετε τις προτάσεις που θα παρουσιάσουμε σύντομα επί του συγκεκριμένου ζητήματος και οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να είναι εφικτές αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικές. 

Διαβάστε επίσης: Αραγίκ Χαρουτουνιάν | “Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση” – Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – VIDEO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This