ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Combatant Craft Medium (CCM) Μk1 | Τα σκάφη των ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην Κύπρο για 1η φορά – VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/09/2020 at 13:15

Στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης της Ε.Φ με τα πληρώματα σκαφών CCM (Combatant Craft Medium) του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επισκέφτηκε τη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή και τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε η Ε.Φ σας παρουσιάζουμε το εκπληκτικό αυτό σκάφος CCM Mk1.

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά στην Κύπρο για να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Ε.Φ σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α – VIDEO

Το Combatant Craft Medium (CCM) Mk 1 είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στο στόλο των σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α και εντάχθηκε σε αρχική υπηρεσία στα τέλη του 2015. Τα CCM είναι σκάφη τα οποία χειρίζονται οι ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Boat Teams) της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Νaval Special Warfare Command).

Το CCM είναι μερική αντικατάσταση του MK V Special Operations Craft (MK V SOC) το οποίο πρόσφατα έχει παραληφθεί και από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (4 σκάφη) αλλά και του NSW RHIB. Είναι ένα τακτικό σκάφος πολλαπλών αποστολών, χαμηλής παρατηρησιμότητας,  με πρωταρχικό ρόλο την μεταφορά ειδικών δυνάμεων σε εχθρικό περιβάλλον. 

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα αμερικανικά σκάφη MK-V για τις ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών

Μπορεί επίσης να παρέχει ανάμεσα σε άλλα περιορισμένη υποστήριξη πυρών σε μαχόμενα τμήματα, να εκτελεί αποστολές νηοψίας και  αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Γενικά Χαρακτηριστικά:

Το CCM έχει μήκος 60 ποδών (18μ) και μέγιστη ταχύτητα 50+ κόμβων. Η ακτίνα δράσης του είναι 400 ναυτικά μίλια και διαθέτει διπλό κύτος αλουμινίου που είναι ανθεκτικό στα πυρά όπλων  μικρού διαμετρήματος. Τροφοδοτείται από 2 κινητήρες ντίζελ και διαθέτει κλειστή καμπίνα και ανοιχτό πίσω κατάστρωμα. Η κατασκευή του σκάφους περιλαμβάνει χαρακτηριστικά μετριασμού των κραδασμών που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της σωματικής πίεσης που δέχονται οι επιβάτες (βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχό του MK V SOC). Μεταφέρει πλήρωμα 4 ατόμων και 19 ατόμων ειδικών επιχειρήσεων με πλήρη φόρτο. 

Το CCM Mk1 μπορεί να μεταφερθεί μέσω αεροσκάφους C-17A Globemaster III και από μεγάλα σκάφη όπως η κλάση αμφίβιων σκαφών San Antonio LPD και Wasp LHD.

Αισθητήρες-Συστήματα Επικοινωνιών: 

  • Τακτικό ατρακτίδιο εμπρόσθιας υπέρυθρης ακτινοβολίας (Combatant Forward Looking Infrared  (CCFLIR) τοποθετημένο πάνω στην καμπίνα. 
  • Κάμερες ημέρας και χαμηλού φωτισμού με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ και καταδείκτη
  • Πλοήγηση GPS
  • Σύστημα ταυτοποίσης IFF (Identification Friend or Foe) 
  • Επικοινωνιες σε δίκτυα VHF / HF / UHF / FM και δορυφορικές επικοινωνίες ευρέως φάσματος  (wideband SATCOMM)

 

Οπλισμός

Το σκάφος διαθέτει πρόνοιες για την τοποθέτηση διαφόρων οπλικών συστημάτων σε σταθμούς στην πρύμνη όπως:

  • Πολυβόλα 0.50’’ M2 
  • Πολυβόλα 7,62 χιλιοστών M240
  • Εκτοξευτές βομβίδων 40 mm ΜΚ19

Πέραν τούτων ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RWS) πολυβόλου διαμετρήματος 0,50” μπορεί να τοποθετηθεί στην πλώρη του σκάφους. 

Με πληροφορίες από: americanspecialops.com

Διαβάστε επίσης: 

Γνωρίστε το υποβρύχιο όχημα (SDV) των Navy Seals – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This