ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γνωρίστε το υποβρύχιο όχημα (SDV) των Navy Seals – VIDEO
Defence Redefined
Published on 16/08/2020 at 11:30

To “μίνι υποβρύχιο” (SEAL Delivery Vehicle-SDV) των Αμερικανών Υποβρύχιων Καταστροφέων (Navy Seals) είναι ένα μοναδικό υποβρύχιο όχημα ειδικά σχεδιασμένο για τις πιο ευαίσθητες αποστολές των ομάδων των Navy Seals. Χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Ναυτικό και από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Με μήκος περίπου 7 μέτρων (20 πόδια) το ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο όχημα το οποίο χρησιμοποιεί μπαταρίες λιθίου (Li-Ion), μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 6 άτομα με τον εξοπλισμό τους σε απόσταση περισσότερη των 30 Km (18 ναυτικών μιλίων),  με μέγιστη ταχύτητα 11 km/h (6 κόμβοι). 

Στο εσωτερικό του υποβρύχιου σκάφους εισέρχεται νερό εν αντιθέση με τα συμβατικά υποβρύχια και οι SEAL’s οι οποίοι επιβαίνουν σε αυτό φέρουν τις στολές κατάδυσης τους με ειδικό εξοπλισμό υποβρύχιων αναπνευστικών συσκευών (rebreathers) ημίκλειστου κυκλώματος (για μη έκκληση φυσαλίδων). Το υποβρύχιο όχημα συνήθως μεταφέρεται στο άνω μέρος των υποβρυχίων σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα (Dry Deck Shelter). Τα SDVs Έχουν την δυνατότητα να μεταφερθούν επίσης από αμφίβια σκάφη με ειδικό εξοπλισμό ή από αεροσκάφη αλλά και να αποπλεύσουν από την ξηρά.

Ο εξοπλισμός του SDV πέραν από τα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνιών αποτελείται από συσκευές υποστήριξης ζωής (π.χ. φιάλες αέρα) αλλά και οπλισμό όπως τορπίλες Mark 37 για επιθέσεις εναντίων σκαφών επιφανείας.

Τα SDV χρησιμοποιούνται πρωτίστως για επιχειρήσεις διείσδυσης σε εχθρικό περιβάλλον αφού ο εντοπισμός τους λόγω μεγέθους και ηλεκτρικής πρόωσης είναι πολύ δύσκολος.  Χρησιμοποιούνται επίσης για εξερεύνηση και χαρτογράφηση του βυθού και αποστολές αναγνώρισης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση ναρκών σε σκάφη επιφανείας.

Η πλοήγηση του SDV δεν είναι απλή υπόθεση αφού απαιτεί ειδική εκπαίδευση καθώς οι χειριστές για μείωση του θορύβου χρησιμοποιούν σήματα με τα χέρια και τα πόδια για μεταξύ τους συνεννόηση. 

Ο εξοπλισμός που φέρουν οι SEALS εντός του SDV είναι ότι καλύτερο διαθέτει το αμερικανικό οπλοστάσιο αφού χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Alden Mills ο μη μαγνητικός εξοπλισμός κατάδυσης (κόστους 60.000$) και οι αναπνευστικές συσκευές MK 16 προσφέρουν αυτονομία κατάδυσης μέχρι 8 ωρών. Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος “εχθρός” των υποβρυχίων καταστροφέων είναι η χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για την εκτέλεση της αποστολής τους λόγω των προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει σε ανθρώπινο σώμα (εμετούς, κρυοπαγήματα μέχρι και ναυτία όπως αναφέρει ο Alden Mills στο άρθρο του “Driving a U.S. Navy SEAL Delivery Vehicle with the Best Teammates in the World”.

Με πληροφορίες από: Alden-mills.com, https://www.navysealmuseum.org/

 

Διαβάστε επίσης:

Οχήματα Παντοδαπούς εδάφους POLARIS 4X4 | Μια δυνητική επιλογή και για τις Κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This