ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

BREXIT | Ανακτούμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας, λέει ο Τζόνσον – Ήρθε η ώρα για τη Σκωτία να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει η Στέρτζιον
Defence Redefined
Published on 25/12/2020 at 09:52

Τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων, των χρημάτων, των υδάτων και του πεπρωμένου του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφαλίζει για τους Βρετανούς η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που υπογράφηκε το απόγευμα, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της σχέσης ΕΕ-Καναδά, όπως επιδίωκε το Λονδίνο, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτός τελωνειακής ένωσης και ενιαίας αγοράς, χωρίς να υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης | Διεθνές δίκαιο και ανάλυση εξελίξεων

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα για τις αρχές ασφαλείας της Βρετανίας, για τους επιστήμονες που θα συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και πάνω απ’ όλα βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για την Ευρώπη, καθώς θα έχει μια ευημερούσα Βρετανία στο κατώφλι της, που μπορεί μεν να έχει διαφορετική νομοθετική προσέγγιση η οποία θα καθορίζεται αποκλειστικά από το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά θα έχει κοινούς στόχους.

«Θα είμαστε φίλοι, σύμμαχοι και υποστηρικτές σας, καθώς και η υπ’ αριθμόν 1 αγορά σας, γιατί αν και φύγαμε από την ΕΕ αυτή η χώρα θα παραμείνει πολιτιστικά, συναισθηματικά, ιστορικά, στρατηγικά, και γεωλογικά προσδεδεμένη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους. Σημείωσε δε ότι 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για απόκτηση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής στο ΗΒ.

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε ότι από βρετανικής πλευράς η συμφωνία θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 30 Δεκεμβρίου.

Η εμπορική συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενη τη μεταβατική περίοδο του Brexit το οποίο τυπικά συντελέστηκε στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι στην αρχή ίσως υπάρξουν αναταράξεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούν οι πρόσθετες τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι για τις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Διμερής Συνεργασία και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής Κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Φροστ έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη και ευρύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο».

Η Πρωθυπουργός της τοπικής Κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον σχολίασε ότι το Brexit συντελείται δίχως τη συγκατάθεση των συμπατριωτών της και ότι καμία συμφωνία δεν αποκαθιστά αυτά που χάνονται με την έξοδο από την ΕΕ. Επανέλαβε δε ότι είναι ώρα για τη Σκωτία να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και να καθορίσει το μέλλον της ως «ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος».

 

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε κάνει λόγο για έναν «μακρύ δρόμο» που οδήγησε όμως τελικά σε μία «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία όπως ήταν το σωστό και υπεύθυνο να συμβεί.

Οι σχέσεις για ζητήματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αναμένεται επίσης να διαφοροποιηθούν αφού ήδη η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη συνεργασία των 27 Κρατών Μελών σε θέματα για τα οποία το ΗΒ έφερε χρόνια προσκόμματα, όπως η κοινή αμυντική συνεργασία, αρχής γενομένης από την έρευνα και τις προμήθειες.

H πλευρά του ΗΒ αναγνωρίζει εντούτοις ότι πρέπει να υπάρξει ευθυγράμμιση και συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των κοινών απειλών.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Euronews

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Φρουρά | Ημέρα Επίδειξης Δυνατοτήτων (Capabilities Demonstration Day) σε συνεκπαίδευση με Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου – Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς με αντίστοιχες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, της γνωστής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων MARSOC…

Pin It on Pinterest

Share This