BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Ευρωπαϊκές Αμυντικές Πρωτοβουλίες και Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία
Defence Redefined
Published on 11/02/2023 at 15:58

*Χρίστος Λοΐζου

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, αδιαμφισβήτητα το κεντρικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η συζήτηση για την Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία και τον ρόλο της στα πλαίσια των πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Για το θέμα έλαβε χώρα ειδικό πάνελ με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Ηλίας Χατζηκουμής, (Senior EU Advisor on Security and Defence / External Support Funds EDA), στην εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε στα προγράμματα PESCO, στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) και στις προσπάθειες της ΕΕ για κοινή αμυντική πολιτική μέσω της Στρατηγικής Πυξίδας. 

Ηλίας Χατζικουμής

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηκουμής αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής των κρατών για τα προγράμματα PESCO και EDF ενώ πρόσθεσε πως η βιομηχανία χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Σχετικά με τις προσπάθειες της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ ώστε η βιομηχανία να βοηθηθεί στην προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης. Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Χατζηκουμής τόνισε μεταξύ άλλων πως σημειώνεται πρόοδος αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ συμπλήρωσε πως με ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η Κύπρος θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μεγάλους δρώντες του τομέα. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αναφορά του για κατάρτιση στρατηγικής για την αμυντική βιομηχανία.

Ακολούθησε σχετικό πάνελ με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, το οποίο συντόνισε ο Βασίλειος Τσιάμης, (EY Associate Partner on Access to EU funding-Security and Defence Leader / Former Senior EU Official on Security and Defence).

Βασίλειος Τσιάμης

Ο Alain Alexis, (Avisa partners senior expert / Former Advisor of the DG DEFIS on Synergies Space, Defence and Civil Industries), αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας το οποίο είναι η ασφάλεια της Ευρώπης και των πολιτών. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι αναγκαία μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία θα συνδυάζεται με τους πυλώνες των ενόπλων δυνάμεων και της διπλωματίας. Τόνισε επιπλέον, πως υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε αρκετούς τομείς από την συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Alain Alexis

Ο Λοχαγός Πολύδωρος Χατζηδημητρίου, (μέλος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας), αναφέρθηκε στη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας προς τις κυπριακές εταιρείες στη συμμετοχή τους σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Τόνισε επίσης την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε πρωτοβουλίες του υπουργείου αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των σημαντικών βημάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι οι τομείς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη δυνατοτήτων για το Υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας και Συστήματα Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων.

Λοχαγός Πολύδωρος Χατζηδημητρίου

Ο Δρ. Τάσος Κουνούδης, (CEO της SignalGeneriX και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας-ΚΣΕΕΚ), αναφέρθηκε στο παράδειγμα της SignalGeneriX η οποία ξεκίνησε ως startup προ 20ετίας στην Κύπρο και κατάφερε να συμμετέχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα με τις σημαντικότερες εταιρείες στον ευρωπαϊκό χώρο ενώ προχωρεί και σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Τόνισε πως έχουν γίνει σχετικά με το παρελθόν πολλά βήματα στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο ενώ υπάρχουν περιθώρια και ευκαιρίες για περαιτέρω πρόοδο.

Δρ. Τάσος Κουνούδης

Ο Νικόλαος Παπάτσας, (πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας- ΕΕΛΕΑΑ), ανέφερε ότι η Ευρώπη αφότου αντιμετώπισε απειλές στον τομέα της ασφάλειας, συνειδητοποίησε πως η ίδια πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες. Η σοβαρή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε προ 5ετίας όμως η βιομηχανία δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω μακροχρόνιας αδράνειας. 

Νικόλαος Παπάτσας

Ο κ. Παπάτσας τόνισε επίσης τη σημασία των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, ενώ τόνισε τα οφέλη που τα δεδομένα καταδεικνύουν πως αποφέρουν οι επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και πέραν του τομέα της ασφάλειας, στον οικονομικό τομέα όπως οι θέσεις εργασίας και η οικονομική απόδοση. Τέλος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ανδρέας Μιτσής, (CEO της EODH), αναφέρθηκε εισαγωγικά στους 4 πυλώνες της στρατηγικής πυξίδας της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία (Invest – Partnership – Secure – Act). 

Ανδρεάς Μιτσής

Ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι στο παρελθόν υπήρχε “καχυποψία” σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και τη στήριξη σχετικών προγραμμάτων. Τόνισε επίσης τη σημασία να υπάρχουν εξαγωγικές δραστηριότητες από τις επιχειρήσεις καθώς και τη σημασία της συμμετοχής μικρών εταιρειών ακόμα και σε μεγάλα έργα. 

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This