ARQUUS DEFENSE | Η DЯ στο εργοστάσιο της γαλλικής εταιρείας – Τα VBL και η DEFEA 2023
Defence Redefined
Published on 03/05/2023 at 09:03

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Στον απόηχο της πρόσφατης, επιτυχούς ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού δύο οχημάτων του Ελληνικού Στρατού στο επίπεδο VBL Ultima από την εταιρεία ARQUUS, η DEFENCE ReDEFiNED βρέθηκε κατόπιν πρόσκλησης στο εργοστάσιο της εταιρείας στο St. Nazaire και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τα προϊόντα και τις δυνατότητες της εταιρείας τα οποία μεταξύ άλλων ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά και τον Ελληνικό Στρατό.

Η ARQUUS DEFENSE η οποία ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου του 2018 από την συγχώνευση μεταξύ Renault Trucks, Panhard και ACMAT αποτελεί μέρος της VOLVO GROUP. Η ARQUUS διαθέτει ευρεία γκάμα οχημάτων μάχης και λοιπών προϊόντων όπως τον τηλεχειριζόμενο πύργο Hornet (RCWS). Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η  ARQUUS έχει σε υπηρεσία στον Γαλλικό Στρατό πέραν των 25,000 οχημάτων κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 90% του συνολικού αριθμό τροχοφόρων σε υπηρεσία. 

Όχημα Μεταφοράς VT4 του Γαλλικού Στρατού

Η  ARQUUS διαθέτει συνολικά τέσσερα εργοστάσια στην Γαλλία και οι εγκαταστάσεις στο St. Nazaire χρησιμοποιούνται ως κέντρο αριστείας στην υποστήριξη όλων των οχημάτων που παράγει η εταιρεία καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης όπως το τρέχων πρόγραμμα του Γαλλικού Στρατού για αναβάθμιση 800 ελαφρά θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων VBL (Véhicule Blindé Léger) στο επίπεδο Ultima.

To εργοστάσιο στο St. Nazaire

Tα Ελληνικά VBL και τα αναβαθμισμένα Ultima

To 1997 ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε 13 ελαφρά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης VBL της τότε γαλλικής εταιρείας Panhard και με συνεχείς παραγγελίες έφτασαν συνολικά τα 242 οχήματα το 2004. 

Τα γενικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών VBL Μκ.1 περιλαμβάνουν: 

  • Βάρος:    3,800 χλγ
  • Μήκος:    4,095μ
  • Πλάτος:   2,020μ
  • Πλήρωμα:  3 άτομα
  • Μέγιστη Ταχύτητα: 95 χλμ/ω
  • Υπέρβαση καθέτου εμποδίου/0,90μ – δυνατότητα πλεύσης
  • Αυτονομία: 600 χλμ

Ο οπλισμός που μπορεί να φέρει το όχημα αναλόγως αποστολών δύναται να αποτελείται από αντιαρματικά όπλα, βαρύ πολυβόλο 0,50” ή ελαφρύ 7,62χιλ και αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ.

Ελληνικά VBL με αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ

Το VBL Mk.3 είναι η τελευταία και πιο σύγχρονη έκδοση του υπόψη οχήματος και παρουσιάστηκε για 1η φορά στην έκθεση IDEX 2023 στο Ντουμπάι σε αντιαρματική έκδοση με τον τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων Hornet, με εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP και πολυβόλο 12,7 χιλ.

To VBL Mk.3 στην IDEX 2023

Η έκδοση Ultima είναι πανομοιότυπη με την έκδοση Mk.3 με την διαφορά ότι η έκδοση Mk.3 πέραν του RCWS διαθέτει και νέο πίνακα ελέγχου (ταμπλό) και κεντρικό σύστημα αυτόματης πλήρωσης αέρα στα ελαστικά (CTIS). 

To VAB Ultima, συμπεριλαμβάνει ειδικότερα την εγκατάσταση του νέου πετρελαιοκινητήρα PSA DW10F μέγιστης ισχύος 130 ίππων, την εγκατάσταση νέου συστήματος μετάδοσης κίνησης, νέου συστήματος πέδησης (brake assist) και νέου συστήματος ανάρτησης και στους τέσσερις τροχούς. Επιπλέον σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αναβάθμισης γίνεται πλήρης αποσυναρμολόγηση, έλεγχος και συντήρηση (συμπεριλαμβανομένου βαφής) όλων των μερών του οχήματος προτού αυτά εγκατασταθούν εκ νέου μαζί με τα νέα απάρτια στο όχημα. Ουσιαστικά η αναβάθμιση δημιουργεί ένα “υβριδικό” όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά όχημα αφού αυτό φέρει αρκετά νέα απάρτια.

Κινητήρας του VBL Ultima του Γαλλικού Στρατού

Αυτές οι αναβαθμίσεις επιφέρουν επίσης βέλτιστες επιδόσεις κίνησης και δυνατότητας μεταφοράς αυξημένου ωφέλιμου φορτίου με το συνολικό βάρος του οχήματος να ανέρχεται πλέον σε 5200 κιλά. Το αυξημένο βάρος ωστόσο καταργεί την δυνατότητα πλεύσης σε υδάτο περιβάλλον με χρήση προπέλας αλλά διατηρεί την δυνατότητα διάβασης σε υδάτινο κώλυμα βάθους 1 μέτρου, κάτι το οποίο μας παρουσιάστηκε ζωντανά.

Όχημα VBL Ultima του Ελληνικού Στρατού κατά την διάρκεια διέλευσης υδάτινου κωλύματος

Η έκδοση Ultima για τον Γαλλικό Στρατό ενσωματώνει ακόμα το νέο σύστημα πληροφοριών μάχης SICS (Scorpion Combat Information System), νέα συστήματα επικοινωνιών και νέα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Στην επερχόμενη έκθεση DEFEA στο περίπτερο της ARQUUS θα υπάρχει διαθέσιμο το ένα (1) εκ των δύο (2) πρωτοτύπων Ultima του Ελληνικού Στρατού. Τα υπόψη οχήματα παραδόθηκαν στον Ελληνικό Στρατό τον περασμένο Μάιο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση των δύο (2) ελληνικών Ultima πραγματοποιήθηκε ως μέρος του πακέτου των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) τα οποία συμφωνήθηκαν με την υπογραφή των συμβάσεων για απόκτηση των VBL από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος μετά τον Γαλλικό αποτελεί και το μεγαλύτερο χρήστη του οχήματος. Τα αναβαθμισμένα οχήματα θα έχουν επιπλέον χρόνο επιχειρησιακής αξιοποίησης για 15-20 χρόνια.

Με την παράδοση των δύο VBL Ultima και αριθμού εξαρτημάτων για αυτά, οι συμβατικές υποχρεώσεις της Γαλλικής εταιρείας ολοκληρώθηκαν και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές οι οποίες αφορούν το πρόγραμμα αναβάθμισης του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών VBL (στο επίπεδο Ultima) καθώς και στο πρόγραμμα αντικατάστασης των φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης και της πλήρους ανανέωσης του τροχαίου στόλου του Ελληνικού Στρατού. Τα οχήματα τύπου Mercedes G-Class και Steyr 680M είναι γνωστό εδώ και καιρό εξάλλου ότι αναμένεται να αποσυρθούν μεσοπρόθεσμα.

Τμήμα του εργοστασίου στο St. Nazaire όπου εκτελούνται εργασίες συντήρησης οχημάτων του Γαλλικού Στρατού

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ARQUUS, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και συστήματα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, μπορείτε να διαβάσετε το εκτενές άρθρο μας από την έκθεση Eurosatory 2022.

Διαβάστε επίσης: ARQUUS DEFENSE | Δυναμική παρουσία στην EUROSATORY με καινοτόμα οχήματα μάχης γνώριμα στην Εθνική Φρουρά – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This