AQUILA | Η MBDA θα ηγηθεί της κοινοπραξίας για ευρωπαϊκά πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης εναντίον υπερ-υπερηχητικών απειλών
Defence Redefined
Published on 21/06/2023 at 17:32

Η MBDA παρουσίασε ένα νέο concept υπερ-υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων αναχαίτισης (hypersonic missile interceptor), που ονομάστηκε AQUILA, ως μέρος των σχεδίων για την ανάπτυξη δυνατοτήτων ενδο-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την MBDA, το πλέον εκτεταμένο πεδίο αεράμυνας θέτει αυξανόμενες προκλήσεις με ταχέως αναπτυσσόμενες και σύνθετες απειλές, όπως ευέλικτους βαλλιστικούς πυραύλους, υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους πλεύσης και υπερ-υπερηχητικα οχήματα ολίσθησης. Αυτές οι νέες απειλές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχες λύσεις αναχαίτισης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εγχώριων υποδομών υψηλής αξίας.

Η MBDA έχει εργαστεί για περισσότερα από πέντε χρόνια σε καινοτόμες επιλογές για λύσεις αεράμυνας έναντι υπερ-υπερηχητικών απειλών, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία της από το πυραυλικό σύστημα αναχαίτισης ASTER. Ακολούθως, τον Μάρτιο του 2023, η MBDA προσκλήθηκε με τους συνεργάτες της να υποβάλουν προσφορά για μια μελέτη αρχιτεκτονικής ιδέας και ωρίμανσης τεχνολογίας ενός ενδο-ατμοσφαιρικού συστήματος αναχαίτισης ενάντια στις νέες αναδυόμενες απειλές.

Αυτή μετουσιώθηκε στο έργο HYDIS2 (HYpersonic Defence Interceptor Study), που προτάθηκε από την MBDA με μια κοινοπραξία που συγκεντρώνει 19 εταίρους και περισσότερους από 30 υπεργολάβους σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη της κοινοπραξίας είναι αμυντικοί όμιλοι, ιδρύματα, ΜΜΕ, και πανεπιστήμια με αναγνωρισμένη πείρα στα βασικούς τεχνολογικούς τομείς που απαιτούνται για τους σκοπούς της μελέτης ενός τέτοιου νέου συστήματος αναχαίτισης.

Διαβάστε επίσης: Raytheon | Πρώτη πτήση για τον υπερ-υπερηχητικό πύραυλο της

Η εταιρεία παρουσίασε συγκεκριμένα ένα σχέδιο πυραυλοκινητήρα τριών σταδίων κατά τη διάρκεια της έκθεσης Paris Air Show, αλλά ανέφερε παράλληλα ότι ιδέες για κινητήρα δύο σταδίων εξετάζονται επίσης.

Επί του παρόντος, το AQUILA εντάσσεται σε μια τριετή φάση ανάπτυξης 80 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund – EDF). Σε ένα πιο ολοκληρωμένο επίπεδο, το πρόγραμμα είναι ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα TWISTER (Timely Warning and Interception with Space-based TheatER Surveillance), που χρηματοδοτείται από την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ενδο-ατμοσφαιρικού υπερ-υπερηχητικού συστήματος αναχαίτισης, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Στελέχη της εταιρείας στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού δήλωσαν στα ΜΜΕ την Τρίτη ότι το AQUILA έχει υποστήριξη από τις χώρες-εταίρους Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία, οι οποίες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τη συμφωνία για ένα τελικό σχέδιο στο τέλος της φάσης του concept. 

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

Η MBDA θα επικεντρωθεί επίσης στην ωρίμανση κρίσιμων τεχνολογιών για να καθορίσει τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό του AQUILA.

Ο Lionel Mazenq, επικεφαλής των προγραμμάτων ανάπτυξης λύσεων κατά υπερ-υπερηχητικών απειλών στην MBDA, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο σαν το AQUILA στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ αναφέροντας ότι η ανώτατη οροφή για τα συστήματα ενδο-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης είναι ο πύραυλος SM-6 της Raytheon. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόγραμμα Glide Phase Interceptor (GPI) της DARPA έχει καταλήξει σε μια παρόμοια ανάλυση της κατάστασης σε σχέση με τη διαμόρφωση μελλοντικών ενδο-ατμοσφαιρικών δυνατοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ | Επιλέγει την Raytheon και τη Northrop Grumman για την παράδοση του πρώτου Υπερ-υπερηχητικού πυραύλου αερόβιας πρόωσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This