Σαν σήμερα θυσιάστηκε για την Πατρίδα ο Υπγος (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς
Defence Redefined
Published on 18/06/2022 at 17:30

Σαν σήμερα πριν τριάντα χρόνια στο Αγ. Ευστράτιο ο Υπγος (Ι) Σιαλμάς Νικόλαος έδωσε την ζωή του σαν νέος σπαρτιάτης για να φυλάξει Θερμοπύλες.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε χθες, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος, Ήρωα Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεου Γ΄.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο ακρωτήριο Νικόλαος Σιαλμάς, στον Άγιο Ευστράτιο, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μνημείο.

Ο μικρός Νίκος είχε από νωρίς εκδηλώσει το πάθος του να γίνει Ίκαρος. Το μικρό αγόρι που γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, έγινε έφηβος και πράγματι μπήκε στη Σχολή Ικάρων τον Σεπτέμβριο του 1984. Τον Ιούνιο του 1988 αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Ο Νίκος Σιαλμάς, τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ικάρων, υπηρετούσε ως ιπτάμενος υποσμηναγός στην 342 Μοίρα Παντός Καιρού.

Στις 18 Ιουνίου, τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου.

Ο Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, με ένα αεροσκάφος Mirage F1 CG. Μαζί του με ένα δεύτερο Mirage ίδιου τύπου, απογειώθηκε ο σμηναγός Μανωλάκος. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, τότε. Οι Έλληνες αεροπόροι κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα ολοκαίνουργια, τρίτης γενιάς μαχητικά τύπου F-16C, που η Τουρκία μόλις είχε αποκτήσει.

Οι Έλληνες πιλότοι πήραν βόρεια πορεία προς τη Λήμνο και πάνω από τον Αϊ Στράτη, εντόπισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. προχώρησαν στη συνήθη διαδικασία αναγνώρισης – αναχαίτισης, αλλά οι Τούρκοι δεν έφυγαν όπως έκαναν συνήθως. Είχαν καινούργια αεροπλάνα και είχαν αποφασίσει να αντιδράσουν.

Διαβάστε επίσης: 16 χρόνια από το θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη – Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε εμπλοκή. Οι Έλληνες πιλότοι χρειάστηκε να βασιστούν στις ικανότητές τους και στις παράτολμες τεχνικές που είχαν διδαχτεί, για να αντισταθμίσουν τις “καλύτερες μηχανές” που είχαν οι Τούρκοι στα χέρια τους. Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, χρειάστηκε να κατεβούν σε πολύ χαμηλό ύψος.

Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται. Είχαν περάσει μόλις 17 λεπτά από την εντολή άμεσης απογείωσης, το γνωστό “scramble”. Στο σημείο της συντριβής έσπευσαν αμέσως ελικόπτερο και αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος. Βρήκαν μόνο συντρίμμια.

Και το πράγμα με την πρόκληση των Τούρκων, τότε, δεν σταμάτησε εκεί. Όπως διαβάζουμε σήμερα στα ΜΜΕ εκείνης της εποχής, η Τουρκία έστειλε στην περιοχή ταχύπλοο πολεμικό σκάφος, με το πρόσχημα της βοήθειας στην έρευνα και διάσωση. Αλλά την ευθύνη έρευνας διάσωσης την έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Η αποστολή του ταχύπλοου ήταν ακόμα μία διεκδίκηση και αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς είναι ο πρώτος νεκρός Έλληνας πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η κηδεία του Έλληνα αεροπόρου έγινε με κάθε τιμή. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, με το πηλήκιο και το ξίφος του αεροπόρου. Τα στεφάνια ήταν αμέτρητα.

Η αυτοθυσία του υποσμηναγού δεν πέρασε απαρατήρητη. Η Πολιτεία άλλαξε το όνομα του νότιου ακρωτηρίου στον Άγιο Ευστράτιο, στα ανοιχτά του οποίου έπεσε ο Σιαλμάς.

Η “Τρυπητή” μετονομάστηκε σε “Νικόλαος Σιαλμάς”. Σε περίοπτη θέση, η Πολεμική Αεροπορία έστησε ένα μεγάλο μνημείο, στη μνήμη του νεκρού υποσμηναγού. Μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς. Η επιγραφή με τεράστια κεφαλαία γράμματα αναφέρει “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”. Το μέγεθος του μνημείου είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από ψηλά κάθε φορά που οι αεροπόροι περνούν από την περιοχή.

Σήμερα, η θυσία του Νίκου Σιαλμά είναι επίκαιρη όσο ποτέ λόγω της ξέφρενης τουρκικής προκλητικότητα, είναι βέβαιο όμως ότι η πολεμική μας αεροπορία θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή της Ελληνικής Επικράτειας. 

Σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ απαιτείται εγρήγορση όχι μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τον Ελληνικό λαό διότι ο εχθρός είναι προ των πυλών. 

ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΑΛΜΑ – ΑΘΑΝΑΤΟΣ – ΖΗΤΩ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Διαβάστε επίσης: “Κανείς Απών” | Το συγκινητικό βίντεο εις μνήμη του Σμηναγού Μπαλταδώρου Γεώργιου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This