ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Νάσος Κολοβός
Κατά την διάρκεια της παρουσίας μας στην DEFEA μια από τις ελληνικές εταιρείες την οποίες είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε είναι και η ALTUS LSA.
Στο περίπτερο της ALTUS LSA, ο διευθύνων σύμβουλος της, κ. Ζαχαρίας Σαρρής μας ανέλυσε ορισμένα εκ των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και υπό δοκιμή UAV το οποίο σχεδιάζεται να φέρει κινητήρα jet.
Η ALTUS LSA όπως μας λέχθηκε από τον κ. Σαρρή δραστηριοποιείται στο χώρο των UAVs από το 2011 με αποτέλεσμα να διαθέτει 10ετη εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο και ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Διαθέτει συστήματα στην πράσινη ζώνη της Ουκρανίας, έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ σε κάποιες βαλκανικές χώρες διαθέτοντας το ISR (πληροφορία, παρακολούθηση και αναγνώριση) και μεταφέροντας στα κέντρα επιχειρήσεων όλα τα δεδομένα που λάμβαναν από τους πομπούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ το 2012 εκτελούσε σύμβαση παροχής υπηρεσιών στην ΕΛ.ΑΣ. για την επόπτευση των χερσαίων συνόρων.
Κατά την διάρκεια της DEFEA ο κ. Σαρρής μας παρουσίασε τρια μοντέλα της εταιρείας με το πρώτο να είναι το ATLAS-204. Το υπόψη προϊόν αποτελεί ένα μη επανδρωμένο τετρακόπτερο (Rotary-UAV), το οποίο διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό. Έχει μέγιστη αυτονομία 50 λεπτών, μπορεί να επιχειρήσει έως και 15 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης και το βάρος του είναι στα 7 κιλά. Το ATLAS-204 φέρει κάμερα με ψηφιακό zoom x30 και υπέρυθρη κάμερα με ψηφιακό zoom x20, ενώ παράλληλα μπορεί να εφαρμοστεί και σύστημα άφεσης φορτίων.
Οι αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο σύστημα είναι επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης καθώς και οποιαδήποτε αποστολή εναέριας συλλογής πληροφοριών. Διαθέτει συστήματα που του επιτρέπουν να επιχειρεί σε εχθρικό περιβάλλον και να συνεχίζει την αποστολή του ακόμα και σε περίπτωση παρεμβολών. Είναι εύχρηστο και μπορεί να το φέρει πάνω του ο οπλίτης ή ο καταδρομέας στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: Παραδόθηκαν 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ATLAS 204 στις Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO
Το επόμενο σύστημα το οποίο μας παρουσιάστηκε ήταν το ATLAS-4, το οποίο αποτελεί επίσης ένα τετρακόπτερο UAV το οποίο χρησιμοποιείται και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA). Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αυτό το σύστημα όχι μόνο θα επιτηρεί το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να μετράει και τους ρύπους των διερχόμενων πλοίων και η EMSA να λαμβάνει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να ελέγχει τη συμμόρφωση των πλοίων με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, το ATLAS-4 είτε απογειώνεται από κάποιο λιμάνι ή απονηώνεται από κάποιο σκάφος της EMSA ή οποιασδήποτε λιμενικής αρχής. Το drone διαθέτει Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως (AIS) με το οποίο μπορεί να λάβει την θαλάσσια κυκλοφορία με αποτέλεσμα να γνωρίζεις ποιο σκάφος πλέει στον χώρο σου. Στέλνονται τα δεδομένα στην EMSA η οποία με τη σειρά της ενημερώνει για τα πλοία στα οποία επιθυμεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος. Εν συνεχεία το drone προσεγγίζει τα καυσαέρια του σκάφους και πραγματοποιεί τις μετρήσεις των ρύπων.
Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με την προσαρμογή του συστήματος στις διαφορετικές απαιτήσεις των Υπηρεσιών – Ενόπλων Δυνάμεων ο CEO της ALTUS απάντησε πως ο κορμός είναι ίδιος σε κάθε σύστημα αλλά το τελικό προϊόν είναι customized ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς μέσα από τη 10ετή εμπειρία τους στο πεδίο.
Διαβάστε επίσης: Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED
Με βάση την αμυντική αγορά του αύριο δημιουργήθηκε το και το ADAM το τελευταίο εκ των τριών συστημάτων που μας παρουσιάστηκαν. Το ADAM δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία τεσσάρων ελληνικών εταιρειών, της CFT (Carbon Fiber Technologies) για τα σύνθετα υλικά της κατασκευής, της Atmosphere η οποία είναι μία spin-out εταιρεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό, της Adaptit για τις επικοινωνίες και η ALTUS LSA η οποία, με την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πτήσης και των συστημάτων επιτήρησης «παντρεύει» τα παραπάνω υποσυστήματα σε ένα ενιαίο σύστημα, έτοιμο να πετάξει για οποιαδήποτε αποστολή.
Το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκεται σε πτητικές δοκιμές, ενώ η διαφοροποίηση του στο τελικό μοντέλο είναι η πρόωση του αεροσκάφους με jet κινητήρα. Η αποστολή του συγκεκριμένου συστήματος είναι η γρήγορη διείσδυση σε εχθρικό έδαφος με μεγάλη ταχύτητα – 0,8 φορές την ταχύτητα του ήχου – με μέγιστο ύψος πτήσης τα 30.000 πόδια καθώς και τη δυνατότητα πτήσης σε λειτουργία terrain following, με τεράστια δυνατότητα ελιγμών και χαμηλό RCS.
Παράλληλα σε ερώτηση μας αν το σύστημα είναι αρθρωτό, ο κ.Σαρρής μας απάντησε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κάποιων δομικών στοιχείων του συστήματος για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε αποστολή.
Δείτε το βίντεο πιο κάτω με την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας με τον κ. Ζαχαρία Σαρρή στο περίπτερο της ALTUS LSA στην DEFEA.
Διαβάστε επίσης: Ο Υπουργός Άμυνας στην “DЯ” | Τα τουρκικά ΜΕΑ, η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και η αμερικανική αγορά – (Μέρος Β΄)
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
BAE Systems | Το πρώτο αυτόνομο extra large υποβρύχιο του Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτική χρήση – Φωτογραφίες
Η BAE Systems παρουσίασε επιτυχώς έναν νέο τύπο αυτόνομου υποβρυχίου, που αναπτύχθηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση.
Συνεργασία εταιρειών Τουρκίας και Πακιστάν για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ
Η τουρκική εταιρεία Repkon και η πακιστανική εταιρεία Wah Industries Limited (WIL) υπέγραψαν συμφωνία για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
BAE Systems | Το πρώτο αυτόνομο extra large υποβρύχιο του Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτική χρήση – Φωτογραφίες
Η BAE Systems παρουσίασε επιτυχώς έναν νέο τύπο αυτόνομου υποβρυχίου, που αναπτύχθηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση.
ΣΣΑΣ | Τελετή Ορκωμοσίας Πρωτοετών – Ένας σπουδαστής από την Κύπρο – Φωτογραφίες
Ορκίστηκαν συνολικά 181 πρωτοετείς σπουδαστές Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Κτηνιατρικού, Φαρμακευτικού, Οικονομικού, Ψυχολογικού και Νομικού…
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), επισκέφθηκε σε δύο μέρες την Ελλάδα και την Τουρκία…
Κύπρος | Σεμινάριο με 80 στελέχη από 21 κράτη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας
Το σεμινάριο διοργανώνει η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με την Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας…
Συνομιλίες για εκεχειρία στο Λίβανο – Δεκάδες στρατιώτες της χώρας έχασαν την ζωή τους
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας…
Συνεργασία εταιρειών Τουρκίας και Πακιστάν για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ
Η τουρκική εταιρεία Repkon και η πακιστανική εταιρεία Wah Industries Limited (WIL) υπέγραψαν συμφωνία για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ…