ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Φωνές από Στελέχη και ΣΥΟΠ για τις υπηρεσίες στα Σημεία Ελέγχου – Απλήρωτες βάρδιες και έλλειψη οργάνωσης

Ανδρέας Πογιατζή 

Published on 08/03/2021 at 16:15

Αρκετά στελέχη της Εθνικής Φρουράς και φίλοι της σελίδας μας, επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με το θέμα των επικουρικών καθηκόντων τους που εκτελούν στα σημεία ελέγχου, σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, για την επίβλεψη των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. 

Ως γνωστόν, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, μόνιμο προσωπικό και ΣΥΟΠ, επιτάσσονται για να συνδράμουν μαζί με τα μέλη της Αστυνομίας, σε ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κυρίως σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, και αυτοκινητοδρόμους. 

Διαβάστε επίσης: ΑΣΔΥΚ | Όλα τα μέλη της Αστυνομίας θα εξοφληθούν μέχρι τον Απρίλιο για αναδρομικά και υπερωρίες

Τα παράπονα του προσωπικού, που καλείται να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα είναι αρκετά και όπως προκύπτει από όσα μας εξιστορούν, δεν υπάρχει η στοιχειώδης οργάνωση ως προς την αποτελεσματική επίτευξη αυτών των καθηκόντων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρουσιάζεται στο γεγονός ότι τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς που καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα στα σημεία ελέγχου, δεν πληρώνονται τις βάρδιες που εκτελούν, οι οποίες αρκετές φορές είναι τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, που αποσπώνται για φύλαξη των αερολιμένων, πληρώνονται τις επιπλέον ώρες που εργάζονται, όπως ακριβώς ισχύει και για τους Αστυνομικούς. 

Μάλιστα, φίλος της σελίδας μας ανέφερε ότι, κλήθηκε ημέρα Κυριακή από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ, στα πλαίσια της απόσπασης προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στην Αστυνομική δύναμη για την επίβλεψη των μέτρων, χωρίς να πληρωθεί. Όπως μας εξήγησαν, δεν τους έχει ενημερώσει κανείς αν θα πληρωθούν αυτές τις επιπλέον ώρες που εργάζονται. Ενδεχομένως, τα στελέχη που αποσπώνται στην Αστυνομία για αυτούς τους ελέγχους, να λαμβάνουν κάποια απαλλαγή από τις μονάδες τους, ωστόσο αυτό δεν ισοσταθμίζει το πρόβλημα. 

Διαβάστε επίσης: Επί ποδός Αστυνομία Κύπρου και Εθνική Φρουρά – “Σφραγίζεται” η Λεμεσός και η Πάφος – VIDEO

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από την συνεργασία των στελεχών της Εθνικής Φρουράς με τα μέλη της Αστυνομίας, είναι αυτό της ιεραρχίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τον συντονισμό των σημείων ελέγχου, έχουν τα μέλη της Αστυνομίας, ωστόσο αρκετές φορές τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, που συνδράμουν στα σημεία ελέγχου, είναι αρχαιότερα από τους επί καθήκοντι Αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροπαρεξηγήσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι στρατιωτικοί, εκτελούν τα καθήκοντα τους αμισθί, δημιουργεί δυσφορία ανάμεσα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς. 

Ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει, είναι η έλλειψη οδηγιών σχετικά με τα καθήκοντα των στρατιωτικών στα σημεία ελέγχου. Όπως προαναφέραμε, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας επικουρικά, δηλαδή δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στην όλη διαδικασία ελέγχου των πολιτών και ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά στο πως θα ενεργήσουν σε περίπτωση που οι πολίτες δεν συνεργάζονται με τις Αστυνομικές αρχές. 

Στο ίδιο μοτίβο, στρατιωτικοί που αναλαμβάνουν υπηρεσίες με την Αστυνομία, μας ανέφεραν ότι τον περασμένο Νοέμβριο και συγκεκριμένα στα επεισόδια που έγιναν στην οδό Ανεξαρτησίας στην Λεμεσό, ήταν εντελώς εκτεθειμένοι στα επεισόδια χωρίς εξοπλισμό ή τις όποιες οδηγίες για την προφύλαξη τους. 

Η DEFENCE ReDEFiNED, θα επανέλθει επί του θέματος για να καταθέσει και την πλευρά του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ για αυτό το ζήτημα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ρύθμιση Ωραρίου σε Στρατό | Κατατέθηκαν στη Βουλή οι Κανονισμοί – Οι κυριότερες πρόνοιες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This