Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας
Defence Redefined
Published on 30/11/2022 at 12:41

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας, κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στη Σερβία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, κ. Milos Vucevic. Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σερβία, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη υπουργού άμυνας στη Σερβία μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πέραν της συνάντησης με τον κ. Milos Vucevic πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κ. Vladimir Orlić και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ivica Dacic.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Άμυνας πραγματοποίησαν συζητήσεις που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Πετρίδης, εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας ήταν η συνεργασία στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών. Ο Σέρβος ΥΠΑΜ δήλωσε βέβαιος πως οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα αυτό θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενώ δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα είναι ουσιαστικό στον στρατιωτικό-οικονομικό και στρατιωτικό-τεχνικό τομέα. Θα είναι ένας αμφίδρομος δρόμος, τόνισε, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και των δύο ενόπλων δυνάμεων, προς ικανοποίηση και των δύο χωρών.

Ο Σέρβος ΥΠΑΜ, επιπλέον, ευχαρίστησε τον Κύπριο ΥΠΑΜ για την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προσδοκίες της σερβικής πλευράς στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών, με σκοπό την επισημοποίηση και σύναψη εμπορικών συμβάσεων που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις αμυντικές δυνατότητες και των δύο χωρών.

Επίσης, ο Σέρβος ΥΠΑΜ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγει η σερβική αμυντική βιομηχανία. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Σερβία ενδιαφέρεται επίσης για ορισμένα από τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφορά επίσης έγινε και στη συμμετοχή της Σερβίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Ο ΥΠΑΜ της Σερβίας δήλωσε πως είναι περήφανοι που αποτελούν μέρος της οικογένειας των κρατών των οποίων οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί προστατεύουν και φροντίζουν την ασφάλεια των πολιτών της Κύπρου ενώ δήλωσε σίγουρος πως οι πολίτες της Κύπρου, τους κάνουν να νιώθουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας επίσης δήλωσε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι πολύ περισσότερο από μια επίσημη συνάντηση, καθώς είναι μια επιβεβαίωση της φιλίας εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, δήλωσε με τη σειρά του πως το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Άμυνας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία μετά τον σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης αποτελεί απόδειξη του παραδοσιακού δεσμού φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

Το Σερβικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως κατά τις συζητήσεις μεταξύ του Κύπριου ΥΠΑΜ και του Σέρβου ΥΠΕΞ, τονίστηκε πως υπάρχει ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας σε διάφορους τομείς, ενώ συζητήθηκε επίσης η αμοιβαία υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και της Κύπρου καθώς και στήριξη στην Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Όπως τόνισε το ΥΠΑΜ, σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε για την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, με έμφαση στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα που αποτελεί πηγή αστάθειας.

Με πληροφορίες από: ΥΠΑΜ Κύπρου, ΥΠΑΜ Σερβίας, ΥΠΕΞ Σερβίας, ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κύπρος – Σερβία | Υπογραφή Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This