ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης | Τριμερής με Ελλάδα και Ισραήλ – “Να αναχαιτίσουμε τις επιθέσεις στις κοινές μας αξίες”
Defence Redefined
Published on 24/08/2021 at 18:06

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνόδου, ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε και διμερής συναντήσεις με τον Ελλαδίτη και Ισραηλινό ομόλογό του καθώς και με τους υπουργούς ενέργειας και άμυνας τους Ισραήλ.

Στις κοινές δηλώσεις των τριών ΥΠΕΞ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η συνεργασία συνεχίζεται σε διάφορους τομείς και βασίζεται σε κοινές αξίες. Τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας η οποία διευρύνεται και μετουσιώνεται σε πράξεις που αφορούν διάφορους  ζωτικούς τομείς, όπως η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η σοφότερη διαχείριση της πανδημίας και η αντιμετώπιση της μάστιγας της δραματικής κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θετικά της προσέγγισης του Ισραήλ με τα κράτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκου και της Ελλάδας με τα ΗΑΕ. Τόνισε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ στην συνεργασία 3+1.

Κλείνοντας, δήλωσε πως η αντίληψη για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της συνεργασίας. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων.

Τέλος, δήλωσε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την αποσταθεροποιητική, προκλητική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και την ανα΄γκη η ίδια να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Να υπενθυμίσουμε πως με βάση αποφάσεις προηγούμενων συναντήσεων, από τις αρχές του έτους λειτουργεί στην Λευκωσία μόνιμη γραμματεία της τριμερούς.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης: Τριμερής συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου αύριο στη Λευκωσία

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This