ΥΠΑΜ | Σε εξέλιξη τριμερής αμυντική συνεργασία Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου
Defence Redefined
Published on 05/04/2024 at 16:25

*Χρίστος Λοΐζου

Στη διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου στο Υπουργείο Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με φίλιες χώρες.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη τριμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου. Η δήλωση του Υπουργού Άμυνας έρχεται μερικές μέρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στην Κύπρο.

Έχει συναφθεί και στο παρελθόν Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Σερβίας, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών η ΤΑΜΣ «FALCON – SOFEX 2021» στην Ρεντίνα στην οποία συμμετείχε ομάδα ειδικών επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Η εν εξελίξει τριμερής αμυντική συνεργασία αναμένεται να ανανεώσει και να ενισχύσει το εν λόγω σχήμα. 

Να υπενθυμίσουμε πως Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν τριμερής αμυντικές συνεργασίες με την Αρμενία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. 

*Φωτογραφία από την επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στην Κύπρο την 1η Απριλίου 2024.

Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Ελλάδα, για την οποία όπως ανέφερε έχουν τεθεί πιο στέρεες βάσεις μετά την 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου τον Νοέμβριο του 2023 όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις σε συχνή βάση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας καθώς και επαφές ανάμεσα σε στελέχη από τα δύο Υπουργεία. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην Υπογραφή Συμφωνίας με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για διεξαγωγή προμελέτης για την επέκταση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως οι διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας ενισχύουν την εξωστρέφεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της αμυντικής διπλωματίας ενώ μέσω των συνεκπαιδεύσεων με ένοπλες δυνάμεις τρίτων χωρών, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποκομίζει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έγινε στην συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Programme (SPP) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας New Jersey καθώς και στην υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων με την Γερμανία.

*Φωτογραφία τίτλου από την ΤΑΜΣ «FALCON – SOFEX 2021» στο πλαίσιο του Προγράμματος Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Σερβίας του 2021.

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Σερβίας – Δράσεις και στις δύο χώρες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This