ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υεμένη | Οι Χούθι βρίσκονται στις πύλες της Μαρίμπ – Μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις – Ανανεωμένος Χάρτης & VIDEO
Defence Redefined
Published on 17/02/2021 at 13:31

Χωρίς ανάπαυλα διεξάγονται οι συγκρούσεις στην Υεμένη, μεταξύ των δυνάμεων του κινήματος Ansar Allah (Χούθι) και των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. 

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, τις τελευταίες ημέρες, και ιδιαίτερα στις 15 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν σφοδρές και αιματηρές συγκρούσεις στην επαρχία Μαρίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συνασπισμού.

Οι δυνάμεις των Χούθι απέχουν τώρα, περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη Μαρίμπ. Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει ζητήσει άμεση συνάντηση και δημόσια κινητοποίηση για να σταματήσει η πρόοδος του κινήματος Ansar Allah και να αποφευχθεί η πτώση της πόλης. 

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Οι Χούθι κατέρριψαν τουρκικό drone που ήταν στην υπηρεσία του Συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας – VIDEO

Αυτό δείχνει ότι οι εξελίξεις στην Μαρίμπ γίνονται πιο ευαίσθητες. Υπολογίζεται ότι, καθώς οι Χούθι προχωρούν και ανακτούν εδάφη, αυξάνεται η πιθανότητα διεθνούς παρέμβασης στον πόλεμο της Υεμένης.

Οι Χούθι επιδιώκουν να καταλάβουν τον έλεγχο της Μάριμπ, κλείνοντας τα νότια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων στην επαρχία που θα τους δώσει ώθηση σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Έντονα δυσαρεστημένος από την ανανεωμένη επίθεση των Χούθι, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισε τις περιοχές των Χούθι στην έρημο γύρω από τη Μάριμπ.  Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι υπάρχει μικρή πρόοδος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Η Μάριμπ είναι το τελευταίο προπύργιο του συνασπισμού στη σχετικά ήρεμη κεντρική περιοχή της Υεμένης. Αν οι Χούθι καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη, θα είναι σε θέση να επιτεθούν προς τις νότιες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδησεογραφικές πηγές ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 48 μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, με την πλειονότητα των θυμάτων μεταξύ των ανταρτών Χούθι.

Ανώνυμες πηγές από τη κυβέρνηση της Υμένης που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 16 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, προσθέτοντας ότι δεκάδες μαχητές των Χούθι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι Χούθι έχουν αποκόψει τις γραμμές εφοδιασμού σε μια περιοχή έκτασης περίπου 50 χιλιομέτρων νότια της Μαρίμπ, με στόχο να πολιορκησουν την πόλη, αναφέρουν οι πηγές.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο συνασπισμός κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι που χτύπησαν περιοχή κοντά στην πόλη Khamis Mushait νότια της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι είπε ότι δύο ΜΕΑ χτύπησαν το αεροδρόμιο στην κοντινή πόλη Άμπχα. 

Διαβάστε επίσης: Οι Χούθι κατασκεύασαν το δικό τους στρατιωτικό όχημα – Οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη – Φωτογραφίες & VIDEO

Μπορείτε να δείτε όλες τις εξελίξεις στον ανανεωμένο διαδραστικό χάρτη της DEFENCE ReDEFiNED, όπως και τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Με πράσινο χρώμα διακρίνονται οι δυνάμεις των Χούθι και με κόκκινο χρώμα, οι δυνάμεις  του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This