ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υεμένη | Οι Χούθι κατέρριψαν τουρκικό drone που ήταν στην υπηρεσία του Συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/01/2021 at 16:30

Το κίνημα των Χούθι, επίσημα γνωστό ως Ανσάρ Αλλάχ ( “Υποστηρικτές του Θεού”), ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου, ότι δυνάμεις του, κατέρριψαν ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε δήλωση, ο στρατηγός Yahya Sari, εκπρόσωπος των Χούθι, είπε ότι το ΜΕΑ, ήταν τύπου Karayel, τουρκικής κατασκευής και καταρρίφθηκε με πυραύλο εδάφους-αέρος ενώ πραγματοποιούσε “εχθρικές ενέργειες” στην επαρχία al-Jawf της βόρειας Υεμένης.

“Η στόχευση και η κατάρριψη (σ.σ του ΜΕΑ) τεκμηριώθηκαν από τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Οι Χούθι κατασκεύασαν το δικό τους στρατιωτικό όχημα – Οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη – Φωτογραφίες & VIDEO

Το Karayel αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Vestel, για να πραγματοποιεί αποστολές παρακολούθησης, αναγνώρισης και επίθεσης. Το ΜΕΑ έχει αυτονομία πτήσης έως και 20 ώρες και επιχειρησιακό εύρος έως και 150 χλμ. Το ΜΕΑ μπορεί να οπλιστεί με καθοδηγούμενα πυρομαχικά όπως τα τουρκικά “έξυπνα” πυρομαχικά ΜAM-L και το MAM-C της Roketsan.

Το τουρκικό ΜΕΑ, έχει μήκος 6.5 μέτρα, άνοιγμα φτερών 10.5 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει συνολικό φορτίο 70 κιλών. Διαθέτει προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και στόχευσης και μπορεί να επιχειρεί σε μεγάλα υψόμετρα (22,500 πόδια). 

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με τη Vestel για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα παράγει 46 αεροσκάφη Karayel τα επόμενα 5 χρόνια για τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Κατάρριψη του Karayel σημειώθηκε επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, όταν οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν εχθρικά ΜΕΑ, ένα στην περιοχή Razih στη Saada και ένα άλλο στην παραθαλάσσια πόλη Hodeidah. Αργότερα οι Χούθι δημοσίευσαν πλάνα για την κατάρρευση και την ανάκτηση των μερών ενός ΜΕΑ Karayel.

Οι Χούθι δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Karayel. Οι Χούθι διαθέτουν ορισμένα αναβαθμισμένα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας καθώς και πυραύλους αέρος-αέρος που τροποποιήθηκαν, ούτως ώστε να εκτοξεύονται από το έδαφος.

Τον περασμένο μήνα, οι Χούθι κατέρριψαν ένα κινεζικό ΜΕΑ CH-4 του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που πετούσε πάνω από την επαρχία Marib. Αυτά τα περιστατικά καταδεικνύουν τις αυξανόμενες δυνατότητες αεροπορικής άμυνας του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ.

Διαβάστε επίσης: 2020 | Μια χρονιά γεμάτη πολέμους – Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Υφήλιο

Με πληροφορίες από: Southfront / defensenews.com

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This