Το drone UJ-25 Skyline της Ουκρανίας για πρώτη φορά σε δράση | Τι χρειάζεται η Ελλάδα από UAV & περιπλανώμενα πυρομαχικά;
Defence Redefined
Published on 28/12/2023 at 19:16

*Γεώργιος Δικαίος

Το UJ-25 μπορεί να φτάσει στους στόχους του ταχύτερα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους Ρώσους να αμυνθούν εναντίον του, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ελικοφόρα περιπλανώμενα πυρομαχικά.

Ένα νέο ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με κινητήρα τζετ, το UJ-25 Skyline, φαίνεται να έχει τεθεί σε υπηρεσία. Το UJ-25 αντιπροσωπεύει άλλη μια εξέλιξη στο σταθερά αυξανόμενο οπλοστάσιο μη επανδρωμένων δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Εάν διαμορφωθεί ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι, θα είναι σε θέση να φτάσει σε στόχους εκατοντάδων χιλιομέτρων ταχύτερα από τα ξαδέλφια του που κινούνται με έλικα και θα είναι πιο δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να αμυνθούν εναντίον του. 

Διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά που θα το καθιστούσαν ιδανικό δόλωμα για τη σύγχυση, την απόσπαση της προσοχής και τη διέγερση της εχθρικής αεράμυνας, καθώς και για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητές της.

Εικόνες και βίντεο από το UJ-25, το οποίο φέρεται να έπεσε στην οροφή ενός σπιτιού στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Μπερντιάνσκ στην ανατολική περιοχή Ζαπορόζιε, εμφανίστηκαν πρόσφατα. Ο ακριβής προορισμός του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι άγνωστος, ενώ η πολεμική κεφαλή που ενδεχομένως μετέφερε δεν πυροδοτήθηκε. 

Ρωσικά πλοία και άλλες δυνάμεις στο Μπερντιάνσκ, το οποίο είναι μια πολύτιμη πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, έχουν σίγουρα στοχοποιηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στο παρελθόν.

Το UJ-25 εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο παρασκήνιο μιας συνέντευξης του Mykhailo Fedorov στο CNN σχετικά με τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο. Ο Fedorov είναι σήμερα αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας για την καινοτομία, την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία και υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού.

Διαβάστε επίσης: Καινοτομία και επαναστατικές τεχνολογίες – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Στη συνέντευξη δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το UJ-25 συγκεκριμένα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του προέρχεται σαφώς από το Ukrjet UJ-23 Topaz, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος-στόχος για χρήση σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες δοκιμής και αξιολόγησης. Η Ukrjet αναφέρει επίσης ότι το Topaz μπορεί να διαμορφωθεί για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

Το πώς διαφέρει το UJ-25 από το UJ-23, αν διαφέρει λειτουργικά, είναι άγνωστο. Και τα δύο έχουν το ίδιο γενικό σχέδιο με κύρια σώματα που μοιάζουν με πυραύλους, κύριες πτέρυγες που στρέφονται προς τα εμπρός, ουραίες διαμορφώσεις σε σχήμα V και αεραγωγούς τοποθετημένους στο πίσω μέρος της ατράκτου που τροφοδοτούν έναν ενιαίο μικρό στροβιλοκινητήρα. 

Το UJ-25 που φαίνεται στο φόντο της συνέντευξης του Fedorov στο CNN τον Σεπτέμβριο έχει επιπλέον πτερύγια στο μπροστινό άκρο της ατράκτου του. Ωστόσο, το ρύγχος εκείνου που χτύπησε το σπίτι στο Μπερντιάνσκ είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, καθιστώντας ακόμη ασαφές αν είχε ή όχι αυτό το χαρακτηριστικό.

Τα UJ-23 και UJ-25 φαίνονται επίσης να έχουν περίπου το ίδιο γενικό μέγεθος. Και τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να έχουν κάποια χαρακτηριστικά σχεδιασμού stealthy, συμπεριλαμβανομένων των εμφανών γραμμών των πτερυγίων γύρω από την άτρακτό τους και της εσοχής στην κορυφή. Τα ουραία άκρα των Topaz και Skyline θυμίζουν πολύ αυτά του Kratos XQ-58 Valkyrie, μια γενική διαμόρφωση που ανάγεται στην αυγή της stealth.

Κατά τα άλλα, τα σχέδια UJ-23 και UJ-25 έχουν μεγάλη ομοιότητα με το XQ-58, σε γενικές γραμμές.

Διαβάστε επίσης: Thanatos | Το προηγμένο UCAV stealth σχεδίασης της Kratos

Ο κατασκευαστής του UJ-23, η Ukrjet, δεν φαίνεται να παραθέτει το UJ-25 στη δημόσια ιστοσελίδα της. Η εταιρεία παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το UJ-23, το οποίο, όπως λέει, έχει ταχύτητα πλεύσης περίπου 370 μίλια την ώρα (600 χιλιόμετρα την ώρα), μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 500 μίλια την ώρα (800 χιλιόμετρα την ώρα) και δυνατότητα παραμονής στον αέρα για έως και 90 λεπτά κάθε φορά. Το UJ-23 έχει σχεδιαστεί για να ελέγχεται χειροκίνητα μέσω μιας γραμμής οπτικής επαφής, αλλά μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να ακολουθεί μια προ-προγραμματισμένη διαδρομή. Το Topaz είναι ανεξάρτητο από τον διάδρομο προσγείωσης, αν και ο ακριβής μηχανισμός εκτόξευσης δεν είναι άμεσα σαφής (μια διάταξη εκτοξευτή με καταπέλτη ή πυραύλους θα φαινόταν πιο πιθανή).

Ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος-στόχος, το Topaz έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να ανακτηθεί (μέσω αλεξιπτώτου) και να επαναχρησιμοποιηθεί, και η Ukrjet λέει ότι η μέγιστη ακτίνα μάχης για μία μόνο εξόρμηση είναι περίπου 248,5 μίλια (400 χιλιόμετρα). Εάν οι δυνατότητες και οι επιδόσεις του UJ-25 είναι κατά τα άλλα παρόμοιες, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να του δώσει μια εμβέλεια μονής κατεύθυνσης σχεδόν 500 μιλίων (800 χιλιομέτρων). Αυτό θα έθετε όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και μεγάλο μέρος της ίδιας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μόσχας, εντός της εμβέλειάς της.

Ανεξάρτητα από αυτό, η προσαρμογή ενός drone-στόχου σε ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα κάποιου είδους δεν είναι σχεδόν ανήκουστο, με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Kratos να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εταιρειών που κάνουν ακριβώς αυτό σήμερα. 

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | Η Εθνική Φρουρά και το αυτοκινούμενο “πυροβολικό τσέπης”

Το UJ-23 έχει μια εύκολα αναδιαμορφώσιμη αποθήκη ωφέλιμου φορτίου, η οποία, σύμφωνα με την Ukrjet, έχει συνολική χωρητικότητα βάρους περίπου 22 λιβρών (10 κιλά), και θα μπορούσε εύκολα να φορτωθεί με μια εκρηκτική κεφαλή. Η δημιουργία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους καμικάζι από ένα σχέδιο ανεξάρτητο από διάδρομο προσγείωσης όπως το Topaz θα άνοιγε πολλές περισσότερες πιθανές ζώνες εκτόξευσης, αυξάνοντας την επιχειρησιακή ευελιξία του συστήματος.

Η Ουκρανία έχει ήδη εξαπολύσει εδώ και μήνες πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους εντός της κατεχόμενης από τη Ρωσία Ουκρανίας και βαθιά μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Το UJ-22 της Ukrjet με εμβολοφόρο κινητήρα είναι μεταξύ των τύπων που έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και σε πλήγματα με στόχο στόχους εντός και γύρω από τη Μόσχα.

Ο συνολικός σχεδιασμός του UJ-25 θα το καθιστούσε ιδανική πλατφόρμα για να μετατραπεί σε δόλωμα, ειδικά με την προσθήκη κάποιου τύπου μικρού ωφέλιμου φορτίου ενεργού ηλεκτρονικού πολέμου. Ακόμα και ως βασικό, παθητικό δόλωμα, το Skyline θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις εχθρικές δυνάμεις, να αποσπάσει την προσοχή τους από τα πραγματικά επερχόμενα πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων κρουζ ή ακόμα και να τους παρασύρει να δαπανήσουν πολύτιμα αντιαεροπορικά πυρομαχικά. 

Τα δολώματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της πιθανότητας τα πραγματικά όπλα να φτάσουν στους προβλεπόμενους στόχους τους, ιδίως σε πιο πυκνά προστατευόμενες περιοχές, είναι μια καθιερωμένη πρακτική για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει τουλάχιστον έναν μικρό αριθμό αμερικανικών πυραύλων τύπου ADM-160 Miniature Air Launched Decoys (MALD) που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς αυτούς. Συγκεκριμένα, έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG να φτάσουν στους στόχους τους.

  • Βάρος: MALD: 279 λίβρες (127 κιλά) / MALD-J: 130 κιλά (286 λίβρες) (εκτίμηση)
  • Μήκος: 9 ft 4+1⁄2 in (2,858 m)
  • Πλάτος: 16,2 in (0,41 m)
  • Ύψος: 14,7 in (0,37 m)
  • Εύρος φτερών: 1,70 m (5 ft 7 in)
  • Κινητήρας: Pratt & Whitney TJ-150 turbojet 0. 67 kN (150 lbf)
  • Λειτουργικό εύρος: MALD: 500 nmi (580 mi, 930 km) / MALD-J: 486 nmi (559 mi, 900 km) 

Όποια και αν είναι η διαθέσιμη διαμόρφωση ή διαμορφώσεις για το UJ-25, το σημαντικότερο είναι η αεριωθούμενη πρόωση. Ο κινητήρας τζετ του Skyline του δίνει τη δυνατότητα να φτάνει ταχύτερα σε πιθανές περιοχές-στόχους. Η ταχύτητά του, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό του μέγεθος και τα αόρατα χαρακτηριστικά του, θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τις εχθρικές δυνάμεις να το εντοπίσουν, να το παρακολουθήσουν και να επιχειρήσουν να το αναχαιτίσουν. 

Όταν χρησιμοποιούνται σε διαμόρφωση καμικάζι, ο μειωμένος διαθέσιμος χρόνος αντίδρασης θα περιόριζε επίσης τις ευκαιρίες ανάληψης άλλων ειδών δράσης, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης κάλυψης ή της μετακίνησης. 

Τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας προσφέρουν στους Ουκρανούς εδώ και καιρό έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους όχι μόνο για τη στόχευση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της χώρας τους, αλλά και για την προώθηση του πολέμου στην ίδια τη Ρωσία. Το UJ-25 δεν είναι σχεδόν το μόνο νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε από την Ουκρανία, ακόμη και πρόσφατα. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις μόλις άρχισαν να παραλαμβάνουν δείγματα του. Αυτό το αεροσκάφος βρίσκεται στο αντίθετο άκρο του φάσματος, καθώς είναι αργό και ακατέργαστο, αλλά εξαιρετικά φθηνό και αποδοτικό για μαζική παραγωγή. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πρόσφατα ότι θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα από 11.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς το επόμενο έτος.

Το Scythe μπορεί να επιτύχει ταχύτητες πλεύσης περίπου 144 χιλιόμετρα την ώρα (περίπου 89 μίλια την ώρα) και τελική ταχύτητα 200 χιλιόμετρα την ώρα (περίπου 124 μίλια την ώρα). Η μέγιστη αντοχή του Scythe είναι εξίμισι ώρες, ενώ η μέγιστη εμβέλειά του είναι τουλάχιστον 750 χιλιόμετρα (466 μίλια), με ορισμένες αναφορές να αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα κάπου στην περιοχή των 750-900 χιλιομέτρων (μεταξύ 466 και 559 μιλίων).

Διαβάστε επίσης: Distributed Lethality | Το παράδειγμα A2/AD της Ουκρανίας μπορεί να εφαρμοστεί με made in-Cyprus USVs

Ήρθε η ώρα της αλήθειας

Βλέπουμε φθηνά drones φτιαγμένα σε 3d εκτυπωτές, αν και τα πλαστικά τα φτιάχνει μια βιομηχανία με καλούπια σε τεράστιους αριθμούς. Οι κινητήρες κοστίζουν ελάχιστα αν κάνεις μια μεγάλη παραγγελία από την Κίνα. Όλα είναι κατασκευασμένα από απλά υλικά με σκοπό το χαμηλό κόστος. Τι οπλικό φορτίο μεταφέρει το  AQ 400 Scythe;

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει συνολικό ωφέλιμο φορτίο 94 κιλών και συνήθως φέρει μια πολεμική κεφαλή 42 κιλών παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται από τα ιρανικά πυρομαχικά Shahed 136 loitering που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία. Ο Serra-Martins ανέφερε ότι ένα τυπικό ωφέλιμο φορτίο για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αποτελείται από μια θερμοβαρική κεφαλή ή ένα ζεύγος βλημάτων πυροβολικού των 122 χιλιοστών.

Επιπλέον, είναι επίσης σε θέση να μεταδίδει βίντεο στους χειριστές, ως προαιρετική προσθήκη, επιτρέποντας τον εντοπισμό συγκεκριμένων στόχων. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο εντός ραδιοφωνικής οπτικής επαφής μεταξύ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και του χειριστή του, διαφορετικά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν αυτόνομα με αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με την Terminal Autonomy, το σύστημα αντιπροσωπεύει ένα “σημείο τιμής για το κόστος ανά χιλιόγραμμο ωφέλιμου φορτίου που παραδίδεται στο στόχο, το οποίο ήταν προηγουμένως αδιανόητο σε αποστάσεις 750 χιλιομέτρων”

“Η Scythe είναι το αποκορύφωμα. . . των προσπαθειών να προσφέρουμε στρατηγικές δυνατότητες στις χαμηλότερες τιμές”, σημειώνει. Σύμφωνα με την παλαιότερη ιστοσελίδα της εταιρείας One Way Aerospace, το αρχικό κόστος του συστήματος είναι 25.999 δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η βασική διαμόρφωση κοστίζει μόλις 15.000 δολάρια, ενώ τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ενδέχεται να αυξήσουν το ποσό γύρω στα 30.000 δολάρια. Αυτό είναι ένα παρόμοιο εύρος κόστους με το ιρανικής σχεδίασης πυρομαχικό Shahed-136 μονόδρομης επίθεσης.

Προσοχή οι ανωτέρω τιμές είναι με το κέρδος της εταιρείας που είναι στο 33%.!

Το ζητούμενο όμως είναι η μεγάλη ταχύτητα και το ύψος πτήσης για να αποφύγεις τα πυροβόλα και τους φτηνούς μικρούς πυραύλους. Για αυτό χρειάζεσαι στροβιλοκινητήρα.

Βλέπουμε τον ιπτάμενο στόχο της Τουρκίας “Süper Şimşek με εμβέλεια 700 χιλιόμετρα και ανάμεσα τους τον Şimşek που είναι μια βελτίωση ενός ιπτάμενου στόχου. Χρησιμοποιούν απλούς και φτηνούς αεριοστρόβιλους. 

Το κόστος ενός κινητήρα 42 ΗΡ με όλα κομπλέ συν την έλικα, ανέρχεται στα 5000 $ τιμές Κίνας. Αν παραγγείλεις τεράστιες ποσότητες θα σου στοιχίσει 4000 $. 

Ένας στροβιλοκινητήρας με ισχύ 40 κιλά στοιχίζει 8 χιλιάδες δολάρια, με δυνατότητα πτήσης σε μεγάλα ύψη 8 χιλιόμετρα. Στην Κίνα παράγονται και οι κινητήρες για την ΑIRBUS.

Με την διαφορά των υλικών για μεγαλύτερη αντοχή, μπορείς να φτιάξεις περιπλανώμενο πυρομαχικό με 50 χιλιάδες ευρώ με στροβιλοκινητήρα.

Kάτι σαν το Northrop AGM/BGM-136 Tacit Rainbow 195 κιλά βάρος, 18 κιλά εκρηκτική κεφαλή, 2,54 μέτρα μήκος, 1,57 μέτρα άνοιγμα πτέρυγων, 69 εκατοστά η διάμετρος, εμβέλεια 430 χιλιόμετρα. Η έκδοση BGM-136B θα έμπαινε μέσα στα MLRS που έχουμε και εμείς ακυρώθηκε το 1991! Είχε κινητήρα με 70 λίβρες ώση που ζύγιζε 22 κιλά! Οι σημερινοί κινητήρες με ώση 40 κιλά 88 λίβρες ζυγίζουν 4 κιλά!

Η διαφορά στο βάρος του συστήματος κατεύθυνσης είναι αναλογικά ίδια το 1/6 από τότε. Όλα αυτά σημαίνουν αύξηση μεταφερόμενου καυσίμου και φορτίου στα 35-40 κιλά.

Η εμβέλεια θα ξεπεράσει τα 750 χιλιόμετρα που σημαίνει πως χτυπάς στόχους παντού μέσα στην Τουρκία. Η δυνατότητα περιστροφής της πτέρυγας διευκολύνει την αποθήκευση και εκτοξεύεται εύκολα από αεροσκάφη.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Η γραμμή προμήθειας των βλημάτων και οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – Χάρτης

* Ηλεκτρονικός, μηχανικός ραντάρ, Βελτιώσεις, αναλύσεις οπλικών συστημάτων.

** Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This