Ουκρανία | Η γραμμή προμήθειας των βλημάτων και οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – Χάρτης
Andreas Pogiatzi
Published on 13/08/2023 at 12:16

*Ανδρέας Πογιατζή

Ο ρόλος του Πυροβολικού, είναι κρίσιμος, για τη συνεχιζόμενη Ουκρανική αντεπίθεση, με τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε να καλούνται να εξασφαλίσουν σταθερή προμήθεια πυρομαχικών, κυρίως 155 χιλ. 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε παράλληλα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο να έχει ήδη λάβει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα HIMARS και για τα σύστημα αεράμυνας Patriot, πυρομαχικά αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών και 12 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – ΗΠΑ | Ποιος βοηθά περισσότερο την Ουκρανία;

Είναι σημαντικό ωστόσο, το Κίεβο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πυροβολικό με την ίδια συχνότητα, κάτι το οποίο απαιτεί χιλιάδες βλήματα καθημερινός. «Προσωπικά κάθομαι στο γραφείο μου κάθε πρωί και ξοδεύω 30 λεπτά σε πυρομαχικά 155 χιλιοστών», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου στο ορεινό θέρετρο του Κολοράντο.

Γραμμή παραγωγής βλημάτων 155χιλ. – Σκράτον, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ ©AFP

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ εργάζονται για να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγή των βλημάτων 155 χιλ.  Εκτός από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τον εξοπλισμό του εργοστασίου στην επαρχία του Οντάριο στον Καναδά, οι ΗΠΑ έχουν στραφεί σε κατασκευαστές πυρομαχικών από τη Βουλγαρία και τη Νότια Κορέα, για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με βλήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία για να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με το Κέντρο “New American Security”, τα τελευταία 10 χρόνια, το Πεντάγωνο παρήγγειλε 790.000 βλήματα 155 χιλ., κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει στην Ουκρανία περισσότερα βλήματα 155 χιλιοστών από αυτά που προμηθεύτηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ κατασκευάζουν 24.000 πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλ. μηνιαίως, από 14.000 που ήταν ο ρυθμός παραγωγής, πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος του Πενταγώνου, είναι η παραγωγή να φτάσει στα 90.000 βλήματα μηνιαίως, μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Κάνσιαν, ανώτερο σύμβουλο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ, δεν ήταν προετοιμασμένες για έναν μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο με την βιομηχανική βάση της χώρας να ήταν περιορισμένη.  

«Καθώς οι πρώτες γραμμές σταθεροποιούνται, η σημασία του πυροβολικού αυξάνεται», είπε ο Κάνσιαν. Σύμφωνα με την Ουκρανή βουλευτή Oleksandra Ustinova, το ουκρανικό πυροβολικό εκτοξεύει έως και 8.000 βλήματα 155 χιλ. καθημερινά. Πέρσυ την αντίστοιχη περίοδο το Ουκρανικό Πυροβολικό χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 5-6 χιλιάδες βλήματα ημερησίως.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ουκρανικός στρατός καταναλώνει 5-6 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού ημερησίως – Η αντιστοιχία σε πυροβόλα 155 χιλ

Από την αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βλήματα 155 χιλ, στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, το Πεντάγωνο “νιώθει” ακόμη άνετα να προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά, καλύπτοντας παράλληλα τις απαιτήσεις του αμερικανικού στρατού.  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι ΗΠΑ, όπως προαναφέραμε, έχουν αυξήσει δραματικά την ικανότητα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού.

Πέραν των ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν το δικό τους σχέδιο να στείλουν ένα εκατομμύριο βλήματα 155 χιλ. στην Ουκρανία τον επόμενο διάστημα. Η Ουκρανία έχει λάβει πυρομαχικά πυροβολικού διαφόρων τύπων από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: EDA | Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρέδωσαν στο Κίεβο τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς γνωστά ως Βελτιωμένα Συμβατικά Πυρομαχικά Διπλού Σκοπού (DPICM) ή cluster munitions. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούσαν επίμονα αυτά τα πυρομαχικά, τα οποία προορίζονται κυρίως για την εκκαθάριση οχυρωμένων θέσεων του ρωσικού στρατού, σε ανοιχτό έδαφος

Γραφική αναπαράσταση σύγκρισης μεταξύ των αποτελεσμάτων ενός πυρομαχικού διασποράς (στα αριστερά), ενός κοινού πυρομαχικού υψηλής εκρηκτικότητας (στο κέντρο) και ενός πυρομαχικού εναέριας προγραμματισμένης πυροδότησης Airburst (στα δεξιά). ©DOD

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Έφτασαν τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ

Η επιχειρησιακή κατάσταση στα ανοικτά μέτωπα

Η Ρωσία και η Ουκρανία σημείωσαν ελάχιστα εδαφικά κέρδη αλλά χωρίς επιχειρησιακό αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση στο πεδίο της μάχης και στη στρατηγική προοπτική του πολέμου.

Αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις εκδίδονται καθημερινά από το ρωσικό και το ουκρανικό επιτελείο, αναφορικά με την κατάσταση στα ανοικτά μέτωπα του πολέμου, στην βορειοανατολική Ουκρανία (Λουχάνσκ – Χάρκοβο), στην επαρχία Ντονέτσκ (Μπαχμούτ – Αβντίβκα), στην επαρχία της Ζαπορίζια (άξονας Βελίκα Νοβοσίλκα και Ρομποτίνο) και στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου της επαρχίας της Χερσώνας. 

Το Ουκρανικό ΥΠΑΜ, ισχυρίζεται ότι συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις στην επίθεσή τους προς το Κουπιάνσκ (Χάρκοβο) ενώ παράλληλα σημειώνει μικρά εδαφικά κέρδη στην αντεπίθεσή της, στα νότια (Ζαπορίζια) και ανατολικά (Ντονέτσκ). Από την άλλη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη 10/08 ότι ο ρωσικός στρατός «βελτιώνει την κατάσταση» κοντά στο Κουπιάνσκ και παράλληλα αναχαιτεί ουκρανικές επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Για την ασφάλεια των πολιτών, κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Κουπιάνσκ, αποφάσισε την υποχρεωτική εκκένωση περίπου 11.000 κατοίκων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσεγγίζουν την πόλη. 

Την περασμένη Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε ότι: «η κατάσταση στα ανατολικά είναι δύσκολη, αλλά ο εχθρός δεν είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του. Οι αμυντικές δυνάμεις περιορίζουν αποτελεσματικά την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στις κατευθύνσεις Κουπιάνσκ και Λιμάν». Παράλληλα, η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται στην επαρχία της Ζαπορίζια, προς τις κατευθύνσεις Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ.

Διαδραστικός χάρτης: 

Πατήστε εδώ


Στο Ντονέτσκ, οι Ουκρανοί δεν σημείωσαν καμία επιβεβαιωμένη πρόοδο νότια της πόλης, αν και σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, οι δυνάμεις του Κιέβου προωθήθηκαν ελάχιστα βόρεια της πόλης Αβντίιβκα. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί χάρη σε πρόγραμμα του οποίου ηγείται η Βρετανία

Στο νότο και στη Ζαπορίζια, οι Ουκρανοί προχώρησαν ελάχιστα στους άξονες Όρεκοφ και Βελίκα Νοβοσίλκα. Οι Ουκρανοί διέσχισαν επίσης τον ποταμό Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας και σημείωσαν κάποια εδαφικά κέρδη κοντά στο Κοζάτσι Λαχέρι.

Η ρωσική δραστηριότητα με πυραύλους και αιωρούμενα πυρομαχικά, έχει περιοριστεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία κοντά στην πρώτη γραμμή. 

Αριθμός ρωσικών επιθέσεων τον Αύγουστο ©Ukrainian General Staff

Όσον αφορά την ουκρανική αντεπίθεση και την επιθετική δυναμική γενικότερα, για πάνω από μια εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα των χωριών Κλισχίβκα, Ουροζάϊνε και Ρομποτίνο. Αυτές οι τοποθεσίες βρίσκονται σε άξονες που έχουν προτεραιότητα για το Κίεβο, ωστόσο, οι Ουκρανοί κατάφεραν να εισέλθουν μόνο στους οικισμούς Ουροζάϊνε και Ρομποτίνο, με την επιτυχία τους να μην είναι δεδομένη. Η καθυστέρηση στην κατάληψη αυτών των οικισμών (και οι δύο βρίσκονται στα νότια), μπορεί να σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει ούτε χρόνο ούτε πόρους για να διατηρήσει την τρέχουσα προσέγγιση επ’ αόριστον.

Εκτιμάται ότι, οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν το πλεονέκτημα τους προς την κατεύθυνση της Λουχάνσκ. Γενικότερα, κάθε δράση τακτικής κλίμακας, από τη μια πλευρά, εξισορροπείται από αντεπιθέσεις της άλλης πλευράς.

Το ουκρανικό κέντρο βάρους εξακολουθεί να βρίσκεται στη Νότια Κατεύθυνση, συγκεκριμένα στον άξονα Όρεκοφ, ενώ πιθανότατα, θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν το πεδίο της μάχης στην Περιφέρεια της Χερσώνας .

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Θα αλλάξει η ροή του πολέμου με τα δυτικά άρματα μάχης;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This