Τουρκία | Το φιλοκουρδικό HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές
Defence Redefined
Published on 29/04/2023 at 13:57

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν τους τούρκους πολίτες να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του απερχόμενου τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμμαχία Εργασία και Ελευθερία, επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πως γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούνται οι λαοί της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.

Το HDP είχε ήδη προσφέρει στα τέλη Μαρτίου τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου ανακοινώνοντας πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Sözcü αναφέρει πως οι στόχοι συμπίπτουν γι’ αυτό αποφασίστηκε να υποστηριχθεί ο Κιλιτσντάρογλου. Ο στόχος του HDP είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντσάρ. Πρόσθεσε πως για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγεί απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής.

Το HDP, του οποίου ο υποψήφιος για την προεδρία είχε έρθει τρίτος το 2018 συγκεντρώνοντας 8,4% των ψήφων, θεωρείται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, είναι φυλακισμένος από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Καθώς απειλείται με απαγόρευση, το φιλοκουρδικό κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης στις 14 Μαΐου- υπό τη σημαία του Πράσινου Αριστερού Κόμματος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Εκατοντάδες συλλήψεις Κούρδων για συμμετοχή στο PKK

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This