ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ – 2023» | Επιθετικοί ελιγμοί τεθωρακισμένων, Μηχανοκίνητου Πεζικού, Αεροπορίας και Ναυτικού – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 25/10/2023 at 11:49

Από 17 έως 24 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ – 2023», με την συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και μέσων της ενεργού δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς.

Αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ – 2023»  ήταν η ανάπτυξη μέρους  των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών, Διοικήσεων και Τακτικών Συγκροτημάτων και η υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου η οποία περιλάμβανε εξέταση σεναρίων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων. Το σχεδιασμό και εκτέλεση της τελικής φάσης, είχε η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με την συμμετοχή και υποστήριξη προσωπικού και μέσων, λοιπών Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς.

Της τελικής φάσης, προηγήθηκαν σε άλλα Πεδία Ασκήσεων ασκήσεις μικρότερης κλίμακας από τους λοιπούς Σχηματισμούς και Διοικήσεις, κατά τις οποίες εξετάστηκαν αντίστοιχα σενάρια, ενώ σε μέρος αυτών συμμετείχε Ομάδα Εθνοφυλάκων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκε το σύστημα αεράμυνας από τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας,  Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κρατικών φορέων, υπηρεσιών και τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας, παρατηρητές και άλλοι εκπρόσωποι φίλων χώρων.

Με το πέρας  της άσκησης ο Αρχηγός συνεχάρη το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για την άριστη απόδοση στο χειρισμό των μέσων, την καρτερία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Παράλληλα τους προέτρεψε  να συνεχίσουν με ζήλο και αξιοπρέπεια να εργάζονται για τον κοινό για όλους σκοπό ήτοι, την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ακρίβεια.

Επισήμανε επίσης ότι η εκτέλεση της άσκησης πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αλλαγή από τον αρχικό σχεδιασμό παρά το ότι παράλληλα με αυτήν, μεγάλο μέρος του προσωπικού πρωτοστατεί στην υποβοήθηση υποδοχής και αναχώρησης πολίτων στα λιμάνια και αεροδρόμια, στο ΚΣΕΔ και στις εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημαντικό μέρος ενισχύει την Αστυνομία στην ασφάλεια ζωτικών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε φίλες χώρες στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιφέρεια μας.

Τέλος, επισήμανε ότι, η Εθνική Φρουρά μέσω της βέλτιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των υλικών και ανθρώπινων πόρων που της εμπιστεύεται η Πολιτεία και στηριζόμενη στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εστιάσει την προσπάθεια της στην εκτέλεση της Αποστολής και του έργου που της ανατέθηκε, ώστε να αποτελεί αφενός ισχυρή δύναμη αποτροπής και ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό – στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου να συνεχίσει να αναδεικνύει την Κύπρο, σε αξιόπιστο παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην εγγύς και ευρύτερη περιφέρεια μας.

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο της άσκησης: 

Διαβάστε επίσης: ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ 2023 | Ολοκλήρωση της μεγάλης Διακλαδικής Άσκησης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This