ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σωτήρης Ιωάννου | Γιατί λέμε ΟΧΙ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

* Σωτήρης Ιωάννου

Published on 02/01/2021 at 18:45

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί τη βάση λύσης που διαπραγματεύεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες. Ποτέ όμως ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν ρωτήθηκε ευθέως εάν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη βάση. Η μόνη φορά που οι πολίτες του νησιού βρέθηκαν στις κάλπες για το Κυπριακό ήταν το 2004, με το Σχέδιο Ανάν το οποίο απορρίφθηκε από το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Ένας από τους λόγους ίδρυσης του ΕΛΑΜ, ήταν ακριβώς η εναντίωσή του με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μέχρι τότε κανένας πολιτικός χώρος δεν εξέφραζε ξεκάθαρα τη θέση του ενάντια σε αυτή τη μορφή λύσης.

Τί όμως σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με απλά λόγια; Τι συνέπειες θα έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της; Γιατί όσοι εναντιώνονται στη ΔΔΟ, θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε τουρκοποίηση του νησιού; 

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκική Πολιτική εν συντομία (Χάρτες)

Ας δούμε τα πιο σημαντικά σημεία που κάνουν αυτή τη βάση λύσης μη βιώσιμη, μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη για την περίπτωση της Κύπρου.

  • Δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού στον κόσμο

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο πέραν της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, φέρνοντας τα γνωστά αποτελέσματα.

  • Είναι ρατσιστική

Διαχωρίζει τους πολίτες στη βάση της θρησκευτικής και εθνικής τους καταγωγής. Με ποια λογική ένας νόμιμος πολίτης ενός Κράτους δεν δικαιούται να έχει πολιτικά δικαιώματα και δικαιώματα εγκατάστασης ή διαμονής σε ένα κομμάτι της χώρας του, μόνο και μόνο γιατί είναι συγκεκριμένης εθνικής καταγωγής;

  • Είναι αντιδημοκρατική

Η ψήφος 4 Ελληνοκυπρίων είναι ίση με τη ψήφο 1 Τουρκοκύπριου. Η πολιτική ισότητα προνοεί τη σταθμισμένη ψήφο, κίνηση που καταργεί κάθε αρχή «ένας άνθρωπος = μία ψήφος».

  • Είναι αντιδημοκρατική (2)

Η εκ περιτροπής Προεδρία και η ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων κρατιδίων, εξισώνει το 82% του πληθυσμού με το 18%, το οποίο πλέον θα έχει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόνοια για εκλογή Προέδρου του Ομοσπονδιακού κράτους.

  • Δεν είναι λειτουργική

Παρέχει το δικαίωμα στη μειονότητα των Τουρκοκυπρίων να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση ακόμη και αν αυτή αποτελεί απόφαση της πλειοψηφίας του οποιουδήποτε κρατικού σώματος. Το Σύνταγμά της δηλαδή απαιτεί χωριστές πλειοψηφίες.

  • Νομιμοποιεί τα εγκλήματα της Τουρκίας

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής της Τουρκίας το 1974, της κατοχής τόσων δεκαετιών και των εγκλημάτων που διέπραξε. Οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα έχουν ως βάση την συνέχιση της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, κατέχοντας εδάφη που κατέκτησε διά της στρατιωτικής ισχύος.

  • Θα οδηγήσει σε νέες βίαιες διενέξεις το νησί

Οι πρόνοιες της ΔΔΟ θα οδηγήσει την Κύπρο σε ένα νέο κύκλο αίματος και βίας. Τα διασπαστικά χαρακτηριστικά της θα δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης, ανταγωνισμού και αντιπαλότητας μεταξύ των περιφερειών που απαρτίζουν το Κράτος. Θυμίζω ότι το τουρκικό πραξικόπημα του 1963, στηρίχθηκε στα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της νεοιδρυθείσας τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς

Σύμφωνα με τον ορισμό Ομοσπονδία σημαίνει η ένωση περισσοτέρων από ενός ανεξάρτητων κρατών. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα ανεξάρτητο Κράτος και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η ΔΔΟ θα υποβιβάσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κρατίδιο και θα την θέσει στην ίδια εξίσωση με το ψευδοκράτος.

Για όλους τους πιο πάνω παράγοντες ως ΕΛΑΜ θεωρούμε ότι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι το Ενιαίο Κράτος. 

Οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στη βάση ομοσπονδιακών χαρακτηριστικών θα έχει τραγικές συνέπειες για τον Κυπριακό Ελληνισμό και θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην πλήρη τουρκοποίηση του νησιού μας.

*Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ-Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

Διαβάστε επίσης: 

Βιβλίο «Αναίμακτος Αττίλας» | Πολιτικό μυθιστόρημα με σκληρές πραγματικότητες – Φωτογραφίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This