Συνάντηση Πρωθυπουργών Ελλάδας – Ινδίας | Ενίσχυση στρατιωτικών σχέσεων και αμυντικών βιομηχανιών
Defence Redefined
Published on 25/08/2023 at 15:05

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στην Αθήνα. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις όπου αναφέρθηκαν στα ζητήματα που ασχολήθηκαν στη μεταξύ τους συνάντηση. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν με Κοινή Δήλωση στην αναβάθμιση της ελληνο-ινδικής σχέσης σε σχέση «Στρατηγικής συνεργασίας» (Strategic Partnership), ενώ συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κοινή διαδρομή των δύο χωρών εδώ και αιώνες, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών. Σε αυτά τα πανίσχυρα θεμέλια της μακροχρόνιας σχέσης, πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μπορεί να αναβαθμιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε στρατηγική σχέση, κάτι που δηλώνεται και με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων.

Αναφέρθηκε στη θαλάσσια ασφάλεια και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό. Αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των διακρατικών οικονομικών επαφών των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Αποδέχτηκε επίσης την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ινδία.

Ο Ινδός Πρωθυπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμφωνήθηκε να ενισχυθούν και οι στρατιωτικές σχέσεις αλλά και οι αμυντικές βιομηχανίες. Συζητήθηκε επίσης αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην κυβερνοασφάλεια και αποφασίστηκε να υπάρχει μία θεσμοθετημένη πλατφόρμα, όπου θα συζητούνται τα οικονομικά θέματα και τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Συμφωνήθηκε επίσης πως το διμερές εμπόριο αυξάνεται και υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του. Συμφωνήθηκε επίσης η προώθηση του πολιτισμού και των μορφωτικών σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της στις εμπορικές συμφωνίες της Ινδίας. Σε σχέση με την Ουκρανία, ο Ινδός Πρωθυπουργός ανέφερε πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη διπλωματία και τον διάλογο.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Συζητείται τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Ινδίας και Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This