Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΦ με ΑΚΑΜ Ινδονησίας – Οι αμυντικές σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία
Defence Redefined
Published on 06/09/2023 at 17:07

Το ΓΕΕΦ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δέχθηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ινδονησίας στην Ιταλία, με παράλληλη διαπίστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία, Πλοίαρχο Aminuddin Albek.

O AKAM, συνοδευόταν από τον Κυβερνήτη της Ινδονησιακής Κορβέτας KRI Frans Kaisiepo – 368, Αντιπλοίαρχο John David, το οποίο συμμετέχει στην Πολυεθνική Ναυτική Δύναμη της Ειρηνευτικής Επιχείρησης UNIFIL και ελλιμενίστηκε στο Λιμάνι Λεμεσού, για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματός του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη φιλοξενία του Πολεμικού Πλοίου στη Κύπρο και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, διερευνήθηκαν πιθανοί τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΦ και των ΕΔ της Ινδονησίας. Ειδική μνεία έγινε και στην πρώτη διεθνή άσκηση μεταξύ των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΦ | Κοινή Άσκηση με το Ινδονησιακό Πολεμικό Ναυτικό

Να υπενθυμίσουμε πως στην διεθνή άσκηση, με την κωδική ονομασία “CYP/IND -01/2022” που διεξήχθη την 31η Ιανουαρίου 2022, η οποία αποτέλεσε την πρώτη συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, συμμετείχε Ινδονησιακή Κορβέτα και το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ινδονησίας, τονίζοντας πως η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο αρχιπελαγικό κράτος στον κόσμο. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Άμυνας στην Ινδονησία από εποχή ίδρυσης της Ελληνικής Πρεσβείας, έλαβε χώρα το 2016 με αφορμή πρόσκληση προς τον τότε Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την έκθεση αμυντικών εξοπλισμών IndoDefence 2016 όπου και υπογράφτηκε μεταξύ Υπουργείων Άμυνας Ινδονησίας και Ελλάδας Letter of Intent για την κατάρτιση Μνημονίου Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ | Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδονησίας

Επιπλέον, η Ινδονησία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα, καθώς μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης στην Ινδονησία, IndoDefense 2022, υπεγράφη συμφωνία που αφορά την προσθήκη του συστήματος διαχείρισης μάχης ADVENT Combat Management System της τουρκικής εταιρείας HAVELSAN σε σκάφη του Ναυτικού της Ινδονησίας.

Διαβάστε επίσης: Αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ινδονησίας – Εξοπλισμοί και εμβάθυνση σχέσεων

Σε ζητήματα εξοπλισμών, αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τον Αύγουστο του 2023, όπως αποκάλυψε πρώτη η DEFENCE ReDEFiNED, η Ινδονησία προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL UAVs) Poseidon από την εταιρεία Swarmly LTD με έδρα την Κύπρο. Η εταιρεία προχώρησε σε δοκιμές του Poseidon H6 UAV στην Ινδονησία, όπως μπορείτε να δείτε και στο VIDEO παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Swarmly Aero | Η Ινδονησία αποκτά UAVs τύπου Poseidon – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This