ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμβούλιο Υπ.Άμυνας | Ανάγκη για ισχυρότερη ασφάλεια της ΕΕ και η πρόταση του Σ. Αγγελίδη
Defence Redefined
Published on 13/05/2020 at 10:44

Η πανδημία του COVID-19 “πιθανότατα θα επιδεινώσει το περιβάλλον ασφαλείας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που αυξάνει  την ανάγκη για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ”, σύμφωνα με τον Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.  Ο Ύπατος  Εκπρόσωπος προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης, των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συζήτησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ασφάλεια και την άμυνα, εστιάζοντας ιδίως στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στην υποστήριξη πολιτικών παραγόντων και στην παροχή διασυνοριακής υποστήριξης μεταξύ των κρατών μελών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την επιχειρησιακή παρουσία της στο πλαίσιο των αποστολών και των επιχειρήσεων της Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού που έχει αναπτυχθεί.

Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας για το μέλλον με τη διεξαγωγή ασκήσεων, την ενίσχυση του έργου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης (fake news).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Jean-Pierre Lacroix παρείχαν ενημέρωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη εργασία στους οργανισμούς τους. Συζήτησαν δε με τους Υπουργούς την δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης Covid-19.

Η πρόταση του Σάββα Αγγελίδη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Υπουργός Σάββας Αγγελίδης πρότεινε την ανάπτυξη περαιτέρω πρακτικών μηχανισμών ενιαίας ανταπόκρισης και παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική συλλογική αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.  Παράλληλα καταδίκασε την εμμένουσα επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας με συνέπειες στην ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και πρότεινε την ανάπτυξη περαιτέρω πρακτικών μηχανισμών ενιαίας ανταπόκρισης και παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική συλλογική αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε προσωπικό και μέσα των ενόπλων δυνάμεων εταίρων κρατών και στην ανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων και αμυντικών συνεργασιών εντός της Ένωσης, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή με την πανδημία, ο κ. Αγγελίδης επικαλέστηκε τα άρθρα 222 και 427 της Συνθήκης της ΕΕ για την αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή των κρατών μελών, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιούνται τα εν λόγω άρθρα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο κ. Αγγελίδης καταδίκασε την εμμένουσα επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας με συνέπειες στην ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις και την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου δράματος, με τη διοχέτευση μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της εκτέλεσης της αποστολής της  επιχείρησης «Ειρήνη» η οποία αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Τουρκίας η οποία παραβιάζει συστηματικά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This