Στρατηγική Συμφωνία ΕΕ με την Αίγυπτο – Έμφαση στο μεταναστευτικό – Οικονομική στήριξη 7,4 δις ευρώ
Defence Redefined
Published on 18/03/2024 at 16:00

Στο Κάιρο βρίσκεται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Οι δυο τους υπέγραψαν κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.

Κατά την ομιλία της, μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από άλλους πέντε ευρωπαίους ηγέτες: τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Στον τομέα της μετανάστευσης αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περαιτέρω οικονομική στήριξη για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε προγράμματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση που συνεπάγονται την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης σύμφωνα με τις εθνικές ικανότητες και προγράμματα κινητικότητας αλλά και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και η διασφάλιση αξιοπρεπούς και βιώσιμης επιστροφής και επανένταξης.  Οι πλευρές έχουν δεσμευτεί επίσης για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε παρεταίρω συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και στον τομέα της παράνομης εμπορίας και επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε μεγάλη τιμή και ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στην ιστορική αυτή μέρα, είπε ότι σήμερα εγκαινιάζεται η Εταιρική Στρατηγική και Συνολική Σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείται αυτής της δράσης και υπέγραψε την Κοινή Διακήρυξη προς αυτό τον σκοπό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμη πως η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Υπεγράφησαν, επίσης, διμερείς Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και Ιταλίας – Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης: FRONTEX | “Επιζήμιες οι μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This