MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Στο βαθύτερο σημείο της γης με τη συμβολή Κυπριακής εταιρείας
Defence Redefined
Published on 11/06/2020 at 20:07

Την περασμένη Κυριακή 07/06, η 68χρονη Kathy Sullivan έγραψε για δεύτερη φορά ιστορία φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της γης στην άβυσσο Challenger. 

Η Δρ. Kathy Sullivan είναι το όγδοο άτομο στην ιστορία που κάνει την συγκεκριμένη κατάδυση, σύμφωνα με την EYOS Expeditions, την εταιρεία που συντονίζει την αποστολή, ωστόσο είναι η πρώτη γυναίκα. 

Kathy Sullivan and Victor Vescovo ©Enrique Alvarez, EYOS Expeditions

Αυτό δεν είναι το πρώτο ρεκόρ για την Sullivan, πρώην Αστροναύτη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και Πλοίαρχο εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α (US Naval Reserve), αφού πριν από 25 χρόνια, έγινε η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στο διάστημα. Με το νέο επίτευγμα της μάλιστα έγινε ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος περπάτησε πρώτος στο διάστημα και παράλληλα καταδύθηκε στο βαθύτερο σημείο της γης.

H άβυσσος “Challenger” βρίσκεται περίπου 7 μίλια κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού μέσα στην τάφρο Mariana και περίπου 200 μίλια νοτιοδυτικά του Γκουάμ. Ανακαλύφθηκε από το Βρετανικό πλοίο H.M.S Challenger το οποίο εκτελούσε εξερευνητική αποστολή μεταξύ του 1872-1876. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές οι οποίες είχαν στόχο την κατάδυση στο σημείο αυτό με τα αποτελέσματά να τυγχάνουν αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων. 

Η Δρ. Sullivan, η οποία είναι επίσης γεωλόγος και ωκεανογράφος καταδύθηκε μαζί με τον Αμερικανό εξερευνητή,επενδυτή και πρώην Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α (US Naval Reserve) Victor Vescovo. Ο Vescovo στο παρελθόν έγινε ανάμεσα σε άλλα ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία ο οποίος έφτασε στο βαθύτερο σημείο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η όλη επιχείρηση έγινε με την συνδρομή της κυπριακής εταιρείας CSM Energy με έδρα την Λεμεσό, η οποία διαχειρίζεται το πλοίο ερευνών “DSSV Pressure Drop” το οποίο μετέφερε τους Sullivan και Vescovo στο σημείο καθώς και το υπερσύγχρονο βαθύσκαφος (DSV) “Limiting Factor” το οποίο χρησιμοποίησαν.

Το “Limiting Factor” είναι το μοναδικό βαθύσκαφος (Deep Submergence Vehicle) στον κόσμο το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και δύο άτομα στο βαθύτερο σημείο της γης κατ’ επανάληψη! Με βάρος 12,5 τόνων και θωράκιση τιτανίου το σκάφος το οποίο είναι μοντέλο Triton 36000/2, αντέχει σε πιέσεις της τάξεως των 2,200 τόνων. Στοιχίζει γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής και εχει την μοναδική ικανότητα να φτάσει σε βάθος 11000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Εικόνα Τίτλου : © Triton

Διαβάστε επίσης: Στρατηγός Charles Brown | Ο πρώτος Αφροαμερικάνος ηγέτης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This