Σουηδία | Ο πόλεμος των συμμοριών βγάζει τον στρατό στους δρόμους
Defence Redefined
Published on 29/09/2023 at 14:36

Με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τη χώρα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστενσον έκανε γνωστό ότι απεύθυνε έκκληση στον στρατό της χώρας να βγει στους δρόμους και να αναλάβει την αστυνόμευση. 

Αιτία για την δραματική ανακοίνωση είναι η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Τελευταία περιστατικά ήταν η δολοφονία δύο ανδρών, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες στη Στοκχόλμη, και ο θάνατος μιας 25χρονης γυναίκας από βομβιστική επίθεση στην Ουψάλα.

Ο Κρίστενσον ανέφερε στο μήνυμα του ότι θα κυνηγήσουν αυτές τις συμμορίες και θα τις νικήσουν, γεγονός το οποίο προκάλεσε αίσθηση, καθώς ήταν μια από τις σπάνιες φορές που ο Σουηδός πρωθυπουργός απευθυνόταν στους πολίτες. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογη κατάσταση, προσθέτοντας ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει σύσκεψη με τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας για να σχηματοποιηθεί η εμπλοκή του στρατού. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα από τη βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι τα μέτρα που θέλει να λάβει είναι επιφανειακά και δεν χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία | Κατέρρευσε η κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού

Το δίκτυο Foxtrot

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, πηγή του κακού είναι το δίκτυο Foxtrot: Μια εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών, που δημιουργήθηκε από τον Ράβα Ματζίντ, έναν Σουηδο-Ιρακινό κουρδικής καταγωγής, στην οποία μέλη είναι πολλά συγγενικά πρόσωπα του Ματζίντ, αλλά και δεκάδες νεαροί που στρατολογούνται από τις περιθωριακές γειτονιές που ζουν κατά κύριο λόγο μετανάστες. 

Στη δράση του δικτύου αποδίδονται πολλές δολοφονίες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το Foxtrot έχει δεσμούς με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Ματζίντ εξέτισε ποινή φυλάκισης από τις σουηδικές αρχές για τη δράση του. Αποφυλακίστηκε το 2018 αλλά δεν έμεινε στη χώρα, καθώς ο ξάδερφος δολοφονήθηκε από αντίπαλη συμμορία και οι σουηδικές αρχές του έδωσαν άδεια να μετακομίσει στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό αναστολή.

Εκεί ο Ματζίντ απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα μέσω ενός προγράμματος “χρυσής βίζας” για επενδυτές. Από εκεί συνέχισε να διοικεί την εγκληματική του αυτοκρατορία, ωθώντας εφέτος την κυβέρνηση της Σουηδίας να απειλήσει την Τουρκία ότι θα ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα, εάν δεν προέβαινε στην έκδοση του, αλλά τελικά η Στοκχόλμη απέσυρε την απειλή.

Η αστυνομία θεωρεί ότι ξέσπασμα της βίας είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας ενσωμάτωσης των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία. Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα εκτοξεύτηκε την περασμένη δεκαετία λόγω της αφέλειας, που επέδειξε η χώρα του. 

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε | Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία για το μεταναστευτικό – ΒΕΤΟ από Ουγγαρία και Πολωνία

Η σουηδική νομοθεσία δεν έχει σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και ανήλικους στρατιώτες, ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των υπόπτων, σωματικές έρευνες, πιο σκληρές ποινές για κατά συρροή εγκληματίες, που θα φτάνουν ως διπλασιασμό της ποινής σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο Κρίστενσον τόνισε ότι οι αρχές θα προχωρούν σε απελάσεις αλλοδαπών που σχετίζονται με εγκληματικούς κύκλους, ακόμα και αν αυτοί δεν έχουν εμπλακεί σε κάποιο έγκλημα. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εγκατασταθούν κάμερες στους δημόσιους χώρους και να δημιουργηθούν ειδικές φυλακές για ανήλικους.

Ακόμα, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα μπορούσε να εμπλακεί ο στρατός, αλλά προηγούμενες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι οι στρατιώτες ενδέχεται να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Πέρυσι, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Σουηδία, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, και φέτος εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση. Επίσημη κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι τέσσερις ανά 1 εκατ. κατοίκους πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία σε σύγκριση με 1,6 άτομα ανά 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό | Έφυγαν σχεδόν 7 χιλιάδες μετανάστες από την Κύπρο – Πρόταση για παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης στο Λίβανο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This