Μεταναστευτικό | Έφυγαν σχεδόν 7 χιλιάδες μετανάστες από την Κύπρο – Πρόταση για παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης στο Λίβανο
Andreas Pogiatzi
Published on 27/09/2023 at 11:09

Σε νέα κοινή επιχείρηση για επαναπατρισμό υπηκόων τρίτων χωρών, υπό τον συντονισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, συμμετείχε η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία και με τις Ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για τη δέκατη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου σε από κοινού επιχειρήσεις με χώρες της Ευρώπης και υπό τον συντονισμό του Frontex.

Συγκεκριμένα, μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης – ΥΑΜ, συμμετέχουν σήμερα σε συντονισμένη επιχείρηση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, για τον αναγκαστικό επαναπατρισμό 16 υπηκόων τρίτης χώρας, που παρέμεναν παράνομα στην Κύπρο, με κοινή πτήση που πραγματοποιούν οι Αρχές της Ελλάδας.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς μέχρι και σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, 2023, ο συνολικός αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των επιχειρήσεων εθελούσιου ή και αναγκαστικού επαναπατρισμού, ανέρχεται στις 6,918, ενώ οι αφίξεις στην Κύπρο ήταν 7,592. Το ποσοστό επιστροφών/απελάσεων επί των αφίξεων βρίσκεται στο 91%, ενώ η επόμενη πτήση προγραμματίζεται για τις 31/10/2023.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή Πρωϊνό Δρομολόγιο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωντσταντίνος Ιωάννου, έχει προτείνει στο Λιβάνιο ομόλογό του να δοθούν δωρεάν βάρκες και εξοπλισμός, να γίνεται εκπαίδευση αξιωματούχων της χώρας και να διεξάγονται κοινές περιπολίες.

 Είπε επίσης ότι αναμένεται ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται, μετά τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Κύπρο.

Οι αρχές του Λιβάνου, ανέφερε ο κύριος Ιωάννου, ανέφεραν ότι θα επιληφθούν του θέματος, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιορισμοί, λόγω της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία που διαμένουν στο Λίβανο ανέρχονται σε δυόμισι εκατομμύρια, προειδοποιώντας ότι αν καταρρεύσει η χώρα θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα με τη μετακίνηση προσφύγων προς την Κύπρο και την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στις Κυπριακές Αρχές – Πληροφορίες για άφιξη 500 μεταναστών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This