Σουηδία | Εξοπλίζεται με ακόμη 48 αυτοκινούμενα πυροβόλα ARCHER
Andreas Pogiatzi
Published on 19/09/2023 at 14:48

Συμβόλαιο ύψους 500 εκ. ευρώ υπέγραψαν η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού (FMV) και η BAE Systems, για την προμήθεια  48 νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων ARCHER, για τον Σουηδικό Στρατό.

Το ARCHER, το οποίο παράγεται από την  την BAE Systems Bofors στη Σουηδία, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Σουηδικό Στρατό. Πρόκειται για σύστημα Πυροβολικού με υψηλές επιδόσεις, με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χλμ (με την χρήση συμβατικών βλημάτων 155 χιλ.) ενώ μπορεί να εκτοξεύσει “έξυπνα” πυρομαχικά, κατακόρυφης επίθεσης (top attack), BONUS, με βεληνεκές τα 35 χλμ. όπως και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά Excalibur με βεληνεκές άνω των 50 χλμ.

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα Πυρομαχικά | Το “BONUS” του πυροβολικού – Μια εξαιρετική επιλογή για το Κυπριακό Θέατρο Επιχειρήσεων ;

Τα 48 νέα ARCHER της Σουηδίας, θα έχουν ως βάση τους το πλαίσιο του νέου φορτηγού της  Rheinmetall MAN, RMMV HX2 8×8, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το 2025.

“Αυτό το σημαντικό ορόσημο καθιερώνει το ARCHER ως τη βάση των νέων δυνάμεων πυροβολικού του Σουηδικού Στρατού”, δήλωσε η Lena Gillström, πρόεδρος της BAE Systems Bofors. «Είναι επίσης κρίσιμο για το έργο της BAE Systems Bofors για την από κοινού ανάπτυξη του ARCHER με τη Σουηδία, επιβαιβεώνοντας το ως το πιο προηγμένο αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλιοστών που λειτουργεί σήμερα».

Εκτός από τον Σουηδικό Στρατό, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το ARCHER για τις ανάγκες του πυροβολικού του, ενώ η Σουηδία έχει επίσης δωρίσει αριθμό ARCHER στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: AMX-13 Mk F3 | Το 1ο αυτοκινούμενο πυροβόλο της Εθνικής Φρουράς – Το παρόν και το μέλλον

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This