ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Έξυπνα Πυρομαχικά | Το “BONUS” του πυροβολικού – Μια εξαιρετική επιλογή για το Κυπριακό Θέατρο Επιχειρήσεων ;

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 06/06/2021 at 18:30

Η εξέλιξη των λεγόμενων “έξυπνων” πυρομαχικών για εμπλοκή θωρακισμένων στόχων την τελευταία εικοσαετία ήταν αλματώδης, με την εμφάνιση τόσο των αιωρούμενων πυρομαχικών (loitering munitions) αλλά και την εμφάνιση νέων αντιαρματικών συστημάτων τύπου “fire and forget”, με δυνατότητα βολής πέραν (και εκτός) του οπτικού ορίζοντα (BLOS/NLOS). 

Υφιστάμενα αντιαρματικά συστήματα με δυνατότητα BLSO/NLOS έχουν βελτιωθεί επίσης, με αποτέλεσμα εντυπωσιακές επιδόσεις στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα όσον αφορά το βεληνεκές τους. Πέραν αυτών μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασαν και τα συστήματα πυροβολικού και ιδιαίτερα η γκάμα πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε αυξημένα βεληνεκή.

Ένα ιδιαίτερο και “έξυπνο” πυρομαχικό το οποίο θα παρουσιάσουμε στο παρόν άρθρο είναι το βλήμα πυροβολικού κατά θωρακισμένων στόχων “BONUS 155mm” το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή της γαλλικής NEXTER και της BAE SYSTEMS BOFORS.

Διαβάστε επίσης: Nexter Defense | Ευχές για την εορτή του Αγ. Γεωργίου με αναφορά στο ASCALON – VIDEO

Το συγκεκριμένο βλήμα το οποίο βάλλεται από πυροβόλα 155 χιλιοστών που πληρούν τα διεθνή πρότυπα (JB MoU) NATO M864 και STANAG 4224 διαθέτει στο εσωτερικό του δύο υπό-πυρομαχικά με εκρηκτική κεφαλή τύπου EFP (Explosively Formed Penetrator), τα οποία εκτοξεύονται σχεδόν κατακόρυφα (top attack) στον στόχο.

Σχηματική απεικόνιση λειτουργίας του πυρομαχικού © Nexter Munitions

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βλήματος είναι ότι μπορεί να εντοπίσει στόχους όπως άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε μια περιοχή 32,000 τετραγωνικών μέτρων και ακολούθως να εμπλέξει τους στόχους αυτούς, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, παρέχοντας επαρκή χρόνο στο σύστημα πυροβολικού που το εκτόξευσε να μετακινηθεί, αυξάνοντας έτσι την επιβιωσημότητα του.

Σχετικό προς αυτό είναι το βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω από την πρόσφατη βολή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από μονάδες του 319 αερομεταφερόμενου Συντάγματος Πυροβολικού.

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του BONUS συνοψίζονται ως εξής:

  • Βάρος εκρηκτικής κεφαλής: 6,5 κιλά
  • Μήκος βλήματος χωρίς πυροσωλήνα:  89,8 εκατοστά
  • Αριθμός υπο-πυρομαχικών με εκρηκτική κεφαλή ανά βλήμα: 2
  • Εκρηκτική κεφαλή: 
  • Δραστικό βεληνεκές: Με πυροβόλα 39 διαμετρημάτων ΝΑΤΟ: 27 χλμ / Με πυροβόλα 52 διαμετρημάτων ΝΑΤΟ: 35 χλμ
  • Διατρητικότητα: Περισσότερα από 130 χιλιοστά χάλυβα
  • Περιοχή Έρευνας: 64,000 τετραγωνικά μέτρα (32,000 ανά υπό-πυρομαχικό)
  • Ανιχνευτής: Υπέρυθρος πολυζωνικός (3 multiband), ραντάρ laser (ladar)
  • Αφετηρία ανίχνευσης: 175 μέτρα
  • Ρυθμός καθόδου: 45 μέτρα/δευτερόλεπτο
  • Αριθμός περιστροφών: 15 ανά δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρείες το υπόψη πυρομαχικό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κινητούς στόχους εξαιτίας της πτητικής ευστάθειας των υπο-πυρομαχικών (διαθέτουν σταθερά πτερύγια), του ρυθμού ανίχνευσης (ρυθμός καθόδου και αριθμός περιστροφών) και των αισθητήρων εντοπισμού του στόχου. 

Διατομή βλήματος BONUS 155mm ©BAE Systems

To σύντομο animation της Nexter πιο κάτω που αφορά τον δικτυοκεντρικό πόλεμο με παράδειγμα το πυροβολικό μάχης είναι επεξηγηματικό προς αυτό (από το 1:45 η εκτόξευση του Bonus από αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAR).

Ένα ακόμα βίντεο αυτή τη φορά από την BAE SYSTEMS δείχνει το BONUS MkII 155mm να βάλετε από αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAR. Στο βίντεο αυτό φαίνονται ευδιάκριτα τα δύο υπο-πυρομαχικά τα οποία αποχωρίζονται από τον κύριο φορέα και ακολούθως την εκρηκτική κεφαλή (EFP) με τους αισθητήρες.

 

Διαβάστε επίσης: Στο οπλοστάσιο της Δανίας το καλοκαίρι το Caesar 8×8 | VIDEO

To πυρομαχικό BONUS βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία πέραν των Γαλλικών και Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις δυνάμεις της Φινλανδίας και Νορβηγίας. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει ανακοινώσει το 2017 την έναρξη της παραγωγής του BONUS SFM, ενώ διαθέτει εδώ και χρόνια το βλήμα SADARM (Sense and Destroy Armor). O Αμερικανικός Στρατός περεταίρω αναπτύσσει το βλήμα XM1128 και προσβλέπει στην απόκτηση βομβιδοφόρων βλημάτων Μ999 από το Ισραήλ.

Παλαιότερα δημοσιεύματα υπό τύπο υποθετικού σεναρίου, μιλούσαν για τα πλεονεκτήματα από την ύπαρξη του BONUS ή παρόμοιων πυρομαχικών στην Εθνική Φρουρά κάτι το οποίο θα ήταν προφανώς πολύ σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος, αφού τα πυρομαχικά αυτού του είδους, θεωρούνται ιδανικά για χρήση στο κυπριακό θέατρο επιχειρήσεων

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εκπομπή μας DEFENCE ReDEFiNED Podcast ο Αντιστράτηγος ε.α Αντρέας Πενταράς έκανε αναφορά μεταξύ άλλων για αγορά έξυπνων πυρομαχικών του πυροβολικού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες. Σχετικό απόσπασμα μπορείτε να δείτε στο 33:45 του βίντεο πιο κάτω:

 

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια το βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τον Στρατό Ξηράς στην Κύπρο, δόθηκε στο πυροβολικό μάχης με την απόκτηση δύο Μοιρών αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλ. σερβικής προέλευσης, των NORA B52KE Alexander The Great System (TGS). 

Στο νησί ωστόσο, εδώ και χρόνια βρίσκονται και λοιπά συστήματα 155 χιλιοστών και συγκεκριμένα τα αυτοκινούμενα πυροβόλα SpGH ZUZANA M2000G σλοβακικής κατασκευής, τα γαλλικά ρυμουλκούμενα πυροβόλα TRG-1 και τα αυτοκινούμενα MKF-3, αμφότερα της Nexter (πρώην GIAT). Τα συστήματα αυτά αν και παλαιότερα θεωρούνται αξιόπιστα και ταυτόχρονα πολύτιμα μέχρι την σταδιακή αντικατάσταση τους ή αναβάθμιση τους σε μελλοντικό χρόνο.

Φωτογραφία τίτλου: © BAE Systems

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων και ανάπτυξης πυροβολαρχίας 155 χιλ – Φωτογραφίες

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This