Σουδάν | “Ναι” σε 24ωρη εκεχειρία από τους παραστρατιωτικούς – Περίπου 150 εγκλωβισμένοι Έλληνες
Defence Redefined
Published on 18/04/2023 at 14:34

Εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης εκεχειρίας ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των τραυματιών και η ασφαλής διέλευση των αμάχων στο Σουδάν.

Ειδικότερα, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, γνωστός και ως Χεμεντί, πρόσθεσε ότι ο σουδανικός στρατός απέτυχε να τηρήσει την εκεχειρία, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές από αέρος και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Από την πλευρά του ο στρατός του Σουδάν αρνείται ότι είχε ενημερωθεί για 24ωρη εκεχειρία.  

Ο Νταγκάλο σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter πρόσθεσε ότι αναμένει να έχει περισσότερες συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για το πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτές τις παραβιάσεις, ενώ νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι RSF είχαν επισημάνει ότι μάχονται για να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα του λαού τους με τον κυριότερο στόχο να είναι ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει σε πραγματική δημοκρατική μετάβαση.

Στο μεταξύ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση.

Από την πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.

Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, οι διακοπές ρεύματος καθιστούν πιο δύσκολη την παροχή βασικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών – Πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες σε εκκλησία

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμό.

Χθες, οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. πραγματοποίησαν σύσκεψη σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος για εκκενώσεις, αλλά αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, αυτές δεν θα υλοποιηθούν. Πάντως, αν κριθεί απαραίτητο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο τους μπορούν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις από το Σουδάν, είτε να υπάρξει εφοδιασμός στα μέρη, όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση Ελλάδας – Γαλλίας – Τουρκίας στη Μαριούπολη

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι το υπουργείο μπορεί να κινηθεί μόνο “κεντρικά, ευρωπαϊκά”, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Σουδάν. Έτσι, η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού είναι η Αίγυπτος, με τις ελληνικές αρχές να είναι σε στενή συνεργασία με το Κάιρο.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενο εκεί και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην πρεσβεία στο Κάιρο.

Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας, είπε ο Α. Κατσανιώτης, ενώ για τους δύο Έλληνες τραυματίες, σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Επισημαίνεται πως 15 ορθόδοξοι – ανάμεσά τους Έλληνες και δύο παιδιά – είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού, στο Χαρτούμ. Τα εφόδια, όπως λένε στην ΕΡΤ, αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη, ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

Τέλος, με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε., μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ | Στο Λίβανο για ανθρωπιστική βοήθεια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This