Σαουδική Αραβία | Συμφωνία 500 εκ. με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του στόλου των αρμάτων της
Andreas Pogiatzi
Published on 25/09/2023 at 11:29

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση ανταλλακτικών και άλλων υλικών προς την Σαουδική Αραβία για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του στόλου τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης του στρατού της χώρας του Κόλπου

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA), η οποία επιβλέπει τις ξένες πωλήσεις όπλων, ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι εκκρεμεί μια πιθανή εμπορική συναλλαγή για το σκοπό αυτό.

Η χώρα του Κόλπου έχει ζητήσει να αγοράσει ανταλλακτικά επισκευής για να συντηρήσει τον στόλο των αρμάτων μάχης Μ1 Abrams, των M-60, των Bradley, των φορέων όλμων, των οχημάτων περισυλλογής, των οχημάτων HMMWV, των οχημάτων MRAP Maxxpro, των ελαφρών τεθωρακισμένων LAV, των ατομικών όπλων και τυφεκίων,  περισκόπια οχημάτων, συσκευές νυχτερινής όρασης, εκτοξευτές TOW, εξαρτήματα πυραύλων, μονάδες υπολογιστών, σετ ραντάρ, γεννήτριες, εξοπλισμός επικοινωνιών και άλλα σχετικά στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η προτεινόμενη πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω του υφιστάμενου προγράμματος Cooperative Logistics Supply Support Arrangement (CLSSA), στο οποίο η Σαουδική Αραβία συμμετέχει από το 1965.

Τα αναγραφόμενα υλικά θα αποσυρθούν από το σύστημα ανεφοδιασμού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αν και η DSCA είπε ότι αυτό δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ουάσιγκτον.

Αυτή η συναλλαγή λέγεται ότι υποστηρίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ενδυναμώνοντας την αυτοάμυνα ενός στρατηγικού εταίρου και παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας, πιστεύεται ότι έχασε αριθμό αρμάτων μάχης Μ1 Abrams στην Υεμένη, στον πόλεμο με τις δυνάμεις των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια δολάρια. “Αυτή η στρατηγική κίνηση ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ικανότητες αυτοάμυνας ενός βασικού περιφερειακού συμμάχου, ενώ παράλληλα προάγει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή”. Είναι σημαντικό ότι η Σαουδική Αραβία, έχει μακροχρόνια συμμετοχή στο πρόγραμμα CLSSA από το 1965 και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων στις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε η DSCA. .

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί αξιωματούχους των Χούθι σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This