Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές
Defence Redefined
Published on 07/02/2023 at 13:33

Η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία ενόψει μιας νέας επίθεσης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα κατά μήκος του μετώπου αυτού όπου μαίνονται επί μήνες σφοδρές μάχες, δήλωσε κυβερνήτης ουκρανικής επαρχίας.

Το Κίεβο αναμένει μια νέα, μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται για λόγους “συμβολισμού” να ξεκινήσει γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης που της έχει υποσχεθεί η Δύση. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται μήνες για να προετοιμαστεί.

Ο πόλεμος φτάνει σε ένα σημείο καμπής καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξή του, με την Ουκρανία να μην σημειώνει πλέον νίκες, όπως έκανε το δεύτερο μισό του 2022, και τη Ρωσία να στέλνει στο μέτωπο χιλιάδες εφέδρους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές στο προσωπικό στα σύνορα και τη γραμμή του μετώπου θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες της χώρας, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον του υπουργού Άμυνας, την ώρα μάλιστα που η Ρωσία προελαύνει στα ανατολικά για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

Για την Ρωσική πλευρά, ο Ρέζνικοφ δήλωσε στην Ukrainska Pravda το Σαββατοκύριακο ότι νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών δείχνουν ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση θα προέλεθει από τα ανατολικά ή τα νότια. Ο Ουκρανός αναλυτής Ολεξάντρ Κοβαλένκο δήλωσε ότι μια νέα ρωσική επίθεση ενδέχεται να προέλθει από μία από τέσσερις κατευθύνσεις: την ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, την επαρχία Ντονέτσκ, την επαρχία Ζαπορίζια ή τη Μαριούπολη.

Επί μήνες ο βασικός στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι η Μπάχμουτ, όπου, όπως έχουν μεταδώσει ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της εκεί. Ο Κοβαλένκο εκτίμησε εξάλλου ότι η Μαριούπολη, την οποία κατέλαβε η Ρωσία τον Μάιο, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού ενόψει της νέας επίθεσης.

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία | Στέλνει άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This